вторник, 28 юни 2016 г.

Патешко магре на тиган


































Как ще го наречем - патешко филе, гърди или магре, си е направо без значение. Все става дума за един изключителен деликатес. Обикновено се продава с кожата и цената му от моята пенсионерска камбанария ми се вижда доста соленка. Все пак 25 лв/кг са си доста пари.  За моя изненада в кварталния фирмен магазин открих "патешки гърди без кожа" на цена от 7,50 лв/кг. Е как няма да се купи и да се направи?

И така за 4 порции са необходими 500 грама патешки гърди без кожа, една кисела ябълка(+1 ч.л. кафява захар), няколко листа маруля (за сервирането) и за овкусяването - черен пипер на вкус, по 1 ч.л. сос уорчестър и балсамико, 1 с.л. соев сос, както и 1/2 ч.л. сушена мащерка или риган.

Изпълнението не е трудно, въпреки многото приказки за особеностите и спецификата на приготвянето, риска да бъде пресушено и да стане като подметка и т.н.





Патешките гърди се поставят на дъската и остър нож се почистват от всички ципи и др.п.











С остър нож се разрязват на две по дължина и се получават четири хубави парчета, които се нацепват ромбоидно.
Подправките се смесват в купичка и филетата се натапят в тях и оставят в хладилника за 15-20 минути, докато се приготвят ябълките.




 
 Ябълката се нарязва на тънки кръгове и заедно с малко масло и кафявата захар, в тиган с незалепващо покритие се карамелизират.











 В широка чиния се слагат листата маруля и върху тях се нареждат ябълките.










  В тигана се загрява 1 с.л. гъша мас (ако няма, малко масло и олио), и филетата се запържват (запичат) от от едната страна за 3 максимум 4 минути, а от другата за 2-3 минути.
Вадят се и се оставят в тенджерка или се завиват в алуминиево фолио за 10-а минути.
 Тигана се деглазира с 1/2 ч.ч. бира, добавя се още малко масло и се вари до сгъстяване на соса.
Филетата се нарязват на тънки ивици, подреждат върху ябълките, заливат със соса и сервират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар