сряда, 15 юни 2016 г.

Пикантни свински бъбреци на тиган в бирен сос


























 Не знам дали да започна направо от свинските бъбреци, които са един невероятен деликатес, когато са приготвени както трябва или пък от обратната страна на медала, че Европа и Светът са футбол и че дневно има по три мача и към питиетата, за да е пълно удоволствието, трябва да има и хубави мезета.
 Хубави мезета винаги асоциирам или с мръФка или с дреболийки...
 Свинските бъбреци са уникални по състав, но тука няма да споменавам какъв витамин май В или каква - май фолиева киселина съдържат.   
 По-важното е, че са Дзверски вкусни и са невероятно мезе.
 Само че ... при бъбреците има един момент - неприятната миризма и вкус (все пак да не се разпростирам какъв орган са и какво преминава през него) и е много важно именно как ще се приготвят...
И като капак на всичко в последно време много трудно се намират... особено от българско прасе. Има в големите вериги, но към разните му там испански или холандски се отнасям с подозрение ... Достатъчно е прасето да е нагълтано с антибиотици или пък да е хранено с един специален фураж - с хормони на растеж, а не дай си боже от рибени отпадъци, за да ми се отще всякакво и свинско, па още повече дреболии...
 Този път попаднах на бъбреци от нашенско си прасе и то в кварталния фирмен магазин. 
Само ще спомена, че цената беше трепач - цяли две левчета за кило. Е няма да обяснявам колко купих и колко се наместиха във фризера - за по-добри времена ...

Обикновено бъбреците ги продават в този вид - цепнати по средата. 
И тука започва голямата дискусия - дали трябва да се почистят от това бялото, което не е само ципа, а през него преминава Сичката кръв за преработка и т.н.
За себе си съм се убедил, че е най добре бъбречето да се почисти от тези нещица. Не че пречат ... Може да се приготвят с тях.


Само че тука ще направя едно "лирическо" отклонение - тези т.нар. бели ципи, увират и се готвят по-бавно и докато те "омекнат", другата част от бъбречето пък става една ей така жилава и сетне се чудим защо деликатеса не ни е станал ... 

Затова от години, без да се замислям, пристъпвам към т.нар. бъбречива работа - изрязване именно на тези бели ципи, съдове и др.п.
Играчка е, отнема време, изисква търпение и остри ножове, но си струва ... защото сетне бъбречето се приготвя буквално за минутки.
Няма да им навреди и ако се изкисват във вода за около час.


И така: необходими са ни около 1 кг свински бъбреци (които след почистването остават около 2/3 от теглото си); 2 с.л. соев сос, 1 с.л. балсамико, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чили и толкова сушен чесън или пък смачкани 2 скилидки (това е за любителите на пикантното - иначе няма да са "пикант"), 1/2 ч.л. сода, 1-2 с.л. бърбън (или друг твърд алкохол - водка или ром за предпочитане),1 с.л. брашно с връх, по една с.л. масло и олио, както и поне една ч.ч. тъмна бира, както и поне 50-100 грама настърган кашкавал за наръсване.



След почистването на бъбреците, те се нарязват на парчета - ами около 2х2 см, и след изкисването  се прехвърлят в купа и се сипват всички изброени по-горе подправки и брашното (без мазнинатата за пържене).
 Нека да престоят така поне час.







В тиган се загрява мазнината и се пущат бъбречетата да се пържат. Достатъчно е им общо около 7-8 минути.
Не се забравя разбъркването през това време.
Когато променят цвета си, се налива бирата, намаля се силата на котлона и се оставя до покъкрят десетина минути.



Сервират се обилно наръсени с настърган кашкавал.
Може и с нарязан на ситно магданоз, но все пак става дума за футболно мезе, което трябва да носи и на пиене.

Наздраве!

А иначе тава е специално приготвено за  Германия-Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар