ХУМУС - известен и популярен пастет (дип) от нахут, сусамов тахан и още няколко съставки, но този път няма да говоря за него, а за един мой вариант, при който се получава невероятно вкусен и лек.
Необходими са 1 буркан сварен нахут с късчета моркови и малко грах (нето остават 400 грама), 1 - 2 с.л. сусамов тахан, 1 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. цедено (или много гъсто) кисело мляко и няколко листенца пресен босилек.
Изпълнението е лесничко. Съдържанието на буркана се изсипва в цедка, сплаква се под струя течаща вода и се оставя да се отцеди добре.
Всички съставки (без 2 с.л. мляко) се слагат в блендера и се пасират до готовност. В зависимост от желаната гъстота, се добавя още от киселото мляко.
Получава се невероятен и естествено много лек хумус, защото не се слага каквато и да е мазнина.
То това си е за графата полезен съвет - когато правите хумус, заменете зехтина с кисело мляко.
То това си е за графата полезен съвет - когато правите хумус, заменете зехтина с кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар