събота, 6 юни 2015 г.

"Сандвич" от пуешки пържолки на фурна


  Тези дни съм минал на пуешка "диета" и не заради друго, а защото се награбих като невидял с пуешко. Знайно е, че цената на обезкостеното пуешко е доста соленичка. Та попаднах в кварталния магазин на пресни пуешки бутчета на смешна цена около 5 лв/кг и се накупих яко. Е поиграх си доста да отделя месото, да махна кожите и онези яко дразнещи ме сухожилия. На тях просто им намерих цаката с клещите ... И във фризера вече се мъдрят още 2 кг почистено пуешко.
  Всъщност това не е рецепта, а начин да се приготви едно изключително вкусно пуешно.
  Необходими са ни в общи линии по едно парче пуешко на човек, ако са по-големки или по две, ако са по-мънички; по един резен тиквичка; по две парчета домат, както по два слайса от сирене чедър ..може и кашкавал.
  Пуешките пържолки леко се начукват, мариноват се в смес от горчица, соев сос, лимонов сок, зехтин, черен пипер, риган (1 с.л. дижонска горчица, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. лимонов сок; 2 с.л. зехтин - добавих и 1 с.л. наршараб - сос от нар). Остават се да престоят в хладилник поне за един ден (но и час два им стигат).
  Така подготвените пържолки се запържват с силно загрят тиган в малко мазнина - за по 5-6 минутки от всяка страна. В същото мазнина се запържват и тиквичките.
  За всяка пържолка се предвижда по 1/2 филийка хляб (поиграх си с една чаша да изрежа кръгчета). Филийките хляб се намазват с масло (ако човек има овкусено - като моето с чесън, още по-добре), нареждат се в тавичка и се запичат във фурната.
  Вади се тавичката, върху всяка филийка се слага парченце от сиренето чедър и пържолка. Отгоре пак сирене, резен домат, чедър, резен домат и тиквичка. Нареждането зависи от подготвените продукти ... (едната си остана ей така - за проба) ...
   Тавичката се връща с така наредените пържолки във фурната и се пече до разтапяне на сиренето - горе долу 20 минути в загрятата фурна.

 и

Дзверски вкусни и крехки пуешки пържолки...

Няма коментари:

Публикуване на коментар