Доста от нас обичат различни части от прасето - на едни им допадат свинските крачета; други си падат по ушичките; свинските бузи минават за особен деликатес, но има една изключително вкусна част - опашките.
Волска или телешка опашка с един камион зеленчуци е направо прочут деликатес в Италия, че и при нас, а свинските опашки са си направо подценени, а те са изключително вкусни, когато са приготвени добре.
Доста народ ги асоциира с много тлъстина и вредни неща, което не е така.
Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,
а другите са цели с кожа и част месо.
Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.
(запържвах ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)
Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.
Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
Овкусяват се с черен и червен пипер.
Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.
Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.
Продават ги в два варианта - едните са нарязани и част от кожата и сланинката са изрязани,
а другите са цели с кожа и част месо.
Боб със свински опашки си е направо класика; Могат да се сготвят и със зеленчуци; Може и да се направи чорба - като от свински крачета, но тук ще споделя за едни просто запечени на фурна опашчици - с минимум продукти и подправки.
Необходими са ни 1 кг нарязани свински опашки; малко мазнина; 1 глава чесън; сол, черен пипер и червен пипер.
Приготвянето е от лесно по лесно:
В тенджерата под налягане се загряват 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин), хвърлят се скилидките чесън и след 15 секунди и парчетата опашки. Запържват се за максимум 10-а минутки като се бъркат.
(запържвах ги в друга тенджера, за да отделя предварително излишната мазнина)
Слага се и солта и в тенджерата се наливат около 400 мл вода, затваря се и се вари на слаб котлон около 1 1/2 часа.
Сварените опашки се вадят внимателно с решетъчна лъжица и се прехвърлят в намаслена тавичка.
Овкусяват се с черен и червен пипер.
Пекат се на 180 С за около 40 минути - до хубавото из зачервяване.
Поднасят се с гарнитура по желание - при нас от сварено боб.
Резултатът е невероятен - дзверски вкусно месце на кокълчета - за оглозване и невероятно мезе за питието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар