Бях се засилил да правя един гъши дроб и заради идеята да го сервирам върху нещо, първоначално се юрнах да правя пърленки, но в крайна сметка се получи нещо коренно различно ... Нито пърленка в познатия вид, нито ... получи се някаква компилация от куп неща.
По-добре да разкажа какво направих:
Продукти: 300 гр. брашно; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. горчица; 3 с.л. зехтин; 200 мл вряла вода.
Изпълнението - простичко:
Брашното се пресява в купа; Водата се кипва в каната за вряща вода и се отмерват 200 мл, които се разбъркват със солта, зехтина и горчицата. Това се изсипва върху брашното и с дървена лъжица се бърка - много бързо става тесто. Доомесва се на ръка. И се оставя да изстине. Ако е много меко (зависи от вида на брашното), се дабовя и малко брашно. Самото тесто не е лепкаво и лесно се точи.
При мене се получиха 12 топчета, които разточих с точилката. Е не мислех да ги снимам, затова е малко кривичко.
Загрях силно тиган с незалепващо покритие и пекох всяка пърленка за не повече от 30-а секунди от двете страни. То се и вижда- щом тестото започне да "побелява" (съхне) и веднага се обръща. Готовите пърленки се слагат в найлонов плик....
Станаха страхотно вкусни ...
А това го публикувам, защото тази сутрин бях страшно изненадан ...Извадих една от останалите и се оказа, че е чудесна за навиване - демек можеш да се направиш такос, домашен дюнер и все такива ми ти неща... Специално съм се мъчил да правя такива като лаваш, кори за бурито и какво ли не и все е имало нещо дет не ми допада, а в този случай - стана напълно случайно ...
Споделям го, защото се получи сполучливо и все ще влезе в работа на някого...
Няма коментари:
Публикуване на коментар