вторник, 3 юни 2025 г.

СУПЕР ЛЕСЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 

    Това е най-лесният и бърз ябълков сладкиш, който може да се направи буквално за минутки и то без да те затрудни.
    Няма да пиша някаква рецепта, а ще го обясня покрай снимките:
Една огромна ябълка или две средни се обелват, почисват и нарязват на резени и подреждат в тавичка с Д=20 см, на дъното, на която е сложена намазнена хартия за печене. На хартият се сипва около 1 с.л. захар, а между ябълките - малки бучки масло.
В купа се разбиват 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио, 5-6 с.л. кисело мляко и 5-6 с.л. по пълни с брашно.
Добавя се 1/2 ч.л. канела и 1/2 пак. ванилова захар и с тази смес се заливат ябълките.
Пекат се на 160С с вентилатор до хубаво зечервяване.
Оставят се да изстинат и моат отделните парчета за се сервират със сладолед и обилно пърсени с пудра захар.
Като екстра - тавичката може да се засипе със захар и идея масло докато се карамелиризат и след това да се нареждат ябълките.
Дет, не харесвам десерти, на това му казвам Дзверска вкуснотия...

неделя, 1 юни 2025 г.

ДОМАШНА ГОРЧИЦА

 


     Домашно направената горчица е за предпочитане пред купешката - мое мнение, което вярмам, че мнозина ще споделят.
    Как се прави ДОМАШНА ГОРЧИЦА (доматена), вече съм писал, но сига ще дам един друг малко по-трудоемък вариант, но който дава много по-добър резултат: получава се по-мека и по-вкусна. Също така носи различни добавки за промяна и подобряване на вкуса.
За една доза се ползват 10 пакетчета бял синап, т.е. 100 грама (струват 2,50 лв).
Слагат се в подходящ буркан с винтова капачка и се заливат с бял балсамов оцет поне 1 пръст над синапа- поради липса на такъв ползвах червен.
След 24 часа синапът е набъбнал и "глътнал" оцета.
Самите зрънца са станали меки и ароматни от аромата на балсамикото.
Могат да престоя  така и повече време - ще станат още по-крехки.
Следващият етап е варенето -синапените зърна се прехвърлят в подходяща съдина. Добавя им се поне 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. череп пипер. Сложих и 2 с.л. сос от нар, както и около 100 мл вода и 2 с.л. зехтин. От момента на завирането се вари 10-а минути и се оставя да изстине върху котлона - да остане почти без течност.
Изчаква се сместа да изстине и се пристъпва към пасиране с блендера. За фина консистенция може да се прецеди през ситна цедка. Може и да се блендира до по по-едра консистенция.
Сега е моментът да се опита на вкус и евентуално да се добави още малко сол, по желание  и малко мед или настърган хрян, или чили...
Пълни се с буркан и се оставя в хладилник за 24 часа.
Сетне е готова за консумация...
Невероятна вкуснотия.

петък, 30 май 2025 г.

ПАЛАЧИНКИ без брашно и прясно мляко

 


    Това са наистина напълно безглутенови и без лактоза палачинки.
    В купата на блендера се слагат две яйца, 300 мл бадемово мляко, 1 /2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин (или 1 пълна с.л. размекнато масло); добавят се 5-6 с.л. овесени ядки и всичко това се разбива до получаване на еднородна маса. 
    При необходимост се добавят още малко овесени ядки или бадемово мляко. Целта е да се получи смес с консистенция на боза.
    След 15-а минути са готови да се пекат. Сместа трябва да се разбърква, тъй като овесените ядки имат "стойството" да се утаяват на дъното на купата.
    Най-добър резултат се постига като се офармят палачинки с големина 15-18 см. По-големите при обръщането често се разкъсват.
    За намазването с масло и поднасянето със сладко или сирене или по плодове е ясно...

За полачинките без глутен съм писал ей тука:

Как се прави растително мляко съм писал ей тука