понеделник, 17 февруари 2025 г.

КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА С ПАТЕШКИ ДРОБ

 
    
    Това е една уникално вкусна картофена крем супа, която се прави много лесно. 
    За направията на 4-6 порции са необходими 4-5 обелени и нарязани едри  картофа; 1 малка лук на ситно, 1 скилидка чесън; 2-3 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус, както и 100-а грама патешки дроб. Може и един морков, но променя вкуса.
    Изпълнението е елементарно: в подходяща съдина с капак се загрява зехтина, за кратко се пущат лука, чесънчето и след 2-3 минути нарязаните на кубчета картофи.  Заливат се със зеленчуков бульон (ако няма с много топла вода) колкото да ги покрие и се оставят да къкрят на котлона до пълно омекване на картофите.
    За да стане супата с патешки дроб в съдината се добавя остатъка от патешкия дроб по селски от предния ден. Ако няма такъв, просто след слагането на картофите в съдината се добавя и патешкият дроб. Когато той промени цвета си, се налива бульона или топлата вода. 
    Вари се до пълното омекване на картофите. 
    Пасира се, слагат се подправките - сол и черен пипер и се оставя на котлона буквално за 3-4 минути.
    Сервира се с лека заливка от екстра върджин и чеснови крутони.
    Впрочем прави се много по-бързо отколкото направих тази публикация и при това става много вкусно.
П.П.Това е само идея и носи други продукти и подправки. На когото не му харесва процеса на запължването, може направо да свари всичко в тенджерката, но в интерес на истината губи от вкусовите си качества.
    Пробвайте и няма да съжалите. 
    Макар и не много подходящо, все пак НАЗДРАВЕ!

ПАТЕШКИ ДРОБ ПО СЕЛСКИ

 

    Репортаж направо от тиганЯ за направата на един наистина дзверски вкусен дроб.  Няма да пиша колко е полезен дробът, без значение какъв е. Това всички си го знаем.
    Чудя им се на западняците, които не го признават за храна (с малки изключения) и че не могат да оценят тази карантия откъм ползи и вкус.
    На първо място в класацията ми е гъшият дроб, сетне патешкият, телешкият, свинският и на най-накрая пилеЩият. Този последния дори и не намирам за много полезен, но има превъзходството пред останалите, че се приготвя най-лесно. 
    Всъщност патешкият дроб е най-обикновен дроб от патица, която не е угоявана по най-ужасяващия начин, а вкусът му е невероятен.
    В блога ми има една рецепта за патешки дроб и съжалявам, че няма още, въпреки че го правя доста често. При това цената му е доста прилична - сега е около 10-на лв за кило и за малко средства можете да си направите нещо наистина дзверски вкусно.
    За да не съм досаден само давам малко инфо: богат е на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор и цинк. Съдържа и малки количества йод, кобалт, молибден, никел, калай, сяра, флуор и хром. Да не говорим, че има висока хранителна стойност - на 100 грама суров дроб- 405 калории.
    След това откланение преминавам към начина направия и необходимите количества:
За около 4-6 порции: 600 грама патешки дроб, 2 големи глави лук нарязан на ситно; 2-3 скилидки чесън пресован; шепа печурки - обелени и нарязани на ситно; поне два средни картофа- нарязани на кубчета; сол и черен пипер на вкус и 1 ч.л. сушени зеленчуци от моята домашна вегета; повечко зехтин и 1/2 ч.ч. кока кола.
Изпълнението е направо елементарно: зехтинът се загрява в тигана, пущат се нарязанит лук и пресованият чесън - докато омекнат и леко променят цвета си; добавят се ситно нарязаните картофи и когато леко променят цвета си следват гъбките. Всичко се пържи до почти пълна готовност.
Почистеният и нарязан на едро патешки дроб се пуща в тигана и се пържи за около 3-4 минути и вътре се личва чашката кока кола. Турга се капака на тигана като котлонът се изключва и се оставя да поизстива върху него.
Сервираме го топло с мазнинката от тигана, за да има какво да отопяваме залъчето леб...
Дзверска вкуснотия ... Пробвайте лесно е и НАЗДРАВЕ!

вторник, 11 февруари 2025 г.

ОВКУСЕНА СОЛ с мента и риган

 


    Готовата овкусена сол си е направо благодат в домакинство, както за готвене, така и за овкусяване на салати и разни други неща.
    Продават я готова в най-различни варианти - за картофи, за зеленчуци, за какво ли не... При това цената й е направо фантастична, но реалната сметка колко е скъпа си дадох преди години, когато видях 500 грама сол за картофи и зеленчуци на цена 6,00 евро или 12 евро за кило.
    От тогава в блога си пущам разни варианти на овкусена сол, но не съм систематизирал нещата. То и сега няма да го направя, но ще дам няколкото мои варианта, преди да продължа:





    Често правя и чеснова сол - къде сушен чесън със сол, къде пресен чесън смлян с морска сол. В бокса имам кутия с обикновена сол, която почти не ползвам и няколко бурканчета със сол, овкусена по най-различен начин.
    Но специално този път надминах себе си:
    Преди 10-а дни си направихме разходка да Въжения мост над язовир "СТуден кладенец", който води до село Лисиците. 
Имаше местни хора, които продаваха изсушени връзки планинска мента и планиннски риган.
Бедна Ви е фантазията колко са ароматни тези билки (първо билки, а сетне подправки), а и колко са полезни. Напълно ЕКО и то без бабите (основно туркини) да ти ги разхвалват. Седят си скромно пред няколкото връзки изсушени билки и дори не те подканят да ги купиш - ако проявиш интерес, ще ти обяснят какво е ... Може да направиш някакъв пазарлък за цената, но направо си е срамно да се циганиш...
Та се понакупихме с доста тях - идеални за чай, за подправяне на ястие и т.н.
След като ороних ментата, ригана и понапълних разни бурканчета с тях (винати ги прекарвам през едра цедка), взеха, че артисаха доста от клонките - твърди и негодни на пръв поглед стъбла. 
За нищо не стават освен да бъдат изхвърлени или изгорени. 
Да стават наистина за опушване на някакъв колбас, но все пак ...
Знам, че почти 9 човека от 10 ще ги изхъврлят в коша, а може би само един ще се опита да си свари чай от тях ...
Но не подходих по тривиалния начин - нарязах ги търпеливо с ножа и бух в блендера.
Последва тъпо и упорито смелване на няколко пъти и прекарване през едрата цедка, докато остане най финото от тях. Сетне пак в блендера с едра морска сол и смилане до финно  състояние.
    Напълних си бурканчета - едното с ментова сол, другото - с риганова.
    Някой ден може да ползвам част от тях за смесване с други подправки...например с пушен червен пипер, къри и т.н.
    Ще видим какво ще измисля още за овкусената сол.
    В случая важното е да не се изхвърлят стъблата на сушените подправки. Те съдържат даже повече полезни вещества от "перата", които ползваме... Само трябва да знаем как да оползотворим всичко ...
Последвайте съвета ми и няма да съжалите ... освен това води до големи ползи за +скромния" ни бюджет ....