събота, 20 юли 2024 г.

ЖЕЛИРАН ДЕЛИКАТЕС С РИБА ТОН И ДРУГИ НЕЩА

 


    Това е пооредната нерецепта, а начин на направия или просто идея за едно много различно мезе.
    Количества също няма да давам, а само примерно ще изброя какво съм ползвал: една консерва риба тон в собствен сос; 1-2 кисели краставички; 1 с.л. каперси; няколко кръгчета ананас от консерва; примерно един голям домат - обелен, почистен от семената и нарязан на кубчета и някаква зелентия - в случая ситно нарязан магданоз, както и желатин. 
    Да не забравя и най-важната съставка - подходящи клечки за зъби :).
Рибата тон се отцежда от соса си и се смесва със ситно нарязаните краставички,домати и ананас; разбърква се с каперсите и зелентиите.
Всичко това се слага в малка ракиена чашка и в парченце риба се забива вертикално клечката за зъби.
Пакетчето желатин се разтваря в 50-60 мл вода, оставя се така 10-на минути и сетне през микровълновата за 30-а секунди НА 800в. След това се разрежда със соса от рибата тон и още малко вода (може и смесена с идея зеленчуков бульон).
От желищата смес се сипва във всяка чашка колкото да покрие продуктите и всичко заминава в хладилника да стяга.
На следващия ден се сервират и имате идеално и вусно мезе за добре изстудената водка.
Ваденето от чашките е просто - топваш в топла вода и вадиш.

П.П. Не се изненадвайте от присъствието на ананаса - риба тон и ананас си вървят като брат и сестра.

Пробвайте, ще изненадате и себе си и приятели и близки с дзверски вкусно и не съвсем познато мезе и НАЗДРАВЕ!

МАРИНОВАН ЗАЕК ИЛИ ЗАЕК ПО ИТАЛИАНСКИ

 


 Заешкото месо традиционно се приема, че е по-здравословно от останалите меса (снинско, телешко и т.н.) и значително по-вкусно, когато е приготвено добре. В същото време то е с много по-малко мазнини от другите меса и е прието да се приготвя след мариноване и да се поднасяне с различни сосове и зеленчуци. В същото време от него може да се прави кайма (кюфтета и п.), че дори и колбаси (салами, луканки и суджуци).
    В блога имам няколко начина на направия на заек и са:

Заек в гърне

Яхния заек със сини сливи



 Имам и една специална рецепта за заек по арменски, която не съм публикувал още в блога, но и това ще направя в скоро време.
 Сега е ред на тази много различна направия на заек.
Зайчето се разфасова на части, измива и слага в тенджера със студена вода, в която са добавени 1 с.л. сол, зърна черен пипер - 10-а и бахар- 5-6, карамфил - поне 3 броя; звездовиден анасон - 1 бр.; 2-3 дафинови листа; 3-4 скилидки чесън; 1 глава лук; 1 нарязан на едро морков; щипка риган или мащерка; поне 1 с.л. масло;
Вари се на бавен огън (6 ст от 9-тте на котлона) и се отпенва от време на време.
Когато е сварено се вади, оставя се да изстине и бутчетата, гърдите, гърба се обезкостяват.
Останалото месце по главата, тънките части и т.н. ще се ползва заедно с прецедения бульон за приготвяне на супа, а и защо ли не на ризото...
Отделеното едро накъсано месо се пълни в буркан или два (в зависимост от количеството), без да се натъпква, а само се нарежда като в буркана се слагат ситно нарязан чесън, зрънца черен пипер и бахар.
В касеролка се загрява зехтин - само се загрява, а не се довежда до степен като за пържене и се налива внимателно в буркана/ите/. Стремежът е да не останат места с въздух, а зехтинът добре да покрие всичкото месо.
Следва добро затваряне и поставяне на бурканите в хладилника поне за седмица.
След това месото маринованато заешко е идеално за консумация - не че не може и преди това де ...
След този престой в хладилника може спокойно да се напада - невероятно мезе към всяко питие. Сочно, крехко, ароматно и дзверски вкусно.
Впрочем поднесен с пикантния мармалад от люти чушки е направо върхът.
Защо този маринован заек в буркан съм си го записал като заек по италиански не знам.
Издържа почти месец в хладилника - до толкова време са устисквали бурканите като съм правил по два заека.
Зехтинът от буркана не се изхвърля - идеален за овкусяване на салати или други ястия.

Правете смело - дзверски вкусно зайче е, и НАЗДРАВЕ!

АНАНАС на скара - десерт или мезе

 

 Ананасът може да бъде страхотен десерт, може да влиза в плодови салати, но и може да бъде страхотно мезе към изискано питие.
То няма какво много да се обяснява, но все пак:
Първо трябва да се избере зрял ананас - на пипане да е еластичен, а не твърд. Обелва се и се нарязва на резени по дължина (като пържолки). Нека на някои от тях остане и част от дръжката.
Съвсем леко се напръскват с лимонов сок, щипка захар и се оставят така поне за час.
Загрява се грил тиган и леко се намазнява. Резените ананас се пекат от двете страни до получаване на характерните резки от печенето. През цялото време се заливат с портокалов сок, а в края на печенето се намазват с мед.
Поднасят се в чиния като се заливат със соса от печенето и с добавка на резенчета синьо сирене.
Тази снимка е заради френското бренди Наполеон - няма право да се нарича коняк.

Трябваше да се постарая повече с презентацията, ама ... не. 
Дори нямах намерение да го показвам, но се присетих, че такова чудесно мезе не трябва да бъде подминавано.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!