понеделник, 27 април 2020 г.

Мед от глухарчета - божествен при това


 В действителност, това не е съвсем мед, защото няма нищо общо с пчелния продукт и пчелички не са се трудили за приготвянето му. Но е общо прието за някои сладка да се казват "мед" - като боров мед и т.н. 
Надали има някой който да не познава това тревисто растение с красиви жълти цветове. На някои места дори му казват млечка, заради съдържанието на стеблото.
Много хора го възприемат като бурен, като неприятна трева растяща из двора им и т.н.
От незапомнени времена хората за знаели за невероятните му билкове свойства и то на цялото растение - от корените до жълтите цветчета. Изсушените корни се правят на чай, който укрепва имунната система (дори твърдят някои, че успешно се преборва и с рак); стъблата и листата също стават за чай или за консумация в сурово състояние.
Съдържа витамини B група, фосфор, каротин, желязо, калий, калций, витамин C и други полезни минерали.
Ползва се против простудни и вирусни заболявания, за укрепване на нервната система, за прочистване на бъбреците и черния дроб, дори и регулира кръвното налягане. Даже и твърдят, че подобрява съня и т.н.
единият вариант да се използва като се изсуши и сетне се прави чай- запарка от 1 ч.л. сушен продукт на 1 ч.ч.
Но несъмнено най-вкусният вариант е т.нар. "мед", ако се направи с такава консистенция, но може да се направи и като желе или като сироп за разреждане. Принципите на направията са еднакви, разликата е единствено във времето нта варене.
За направата се ползва само жълтите цветчета - поне така препоръчват. Само играчката е голяма, а иначе просто си отрязвам с цялото цветче. Сега за количеството - обикновено пишат 200 цветчета за една доза с 1 л вода или 400 цветчета за 2 л вода. Дрън дрън, кой ще седне да си ги скубе само жълтите цветчета, че и да брои от колко стръкчета ги е извадил. 
Следователно, около 3-4 шепи цели цветчета за 2 л вода.
След като бъдат накъсани, се слагат в гевгир и се измиват съвсем за кратко под течаща вода. Никакво престаряване.
Слагат се в тенджерата, заливат се с 2-та литра вода, един лимон се обелва и нарязва и се вари. След завирането - 10-12 минути. В много рецепти пишат да престоят в студената вода поне няколко часа. Бавно варене и т.н.
След изключването на котлона, тенджерата се затваря с капак и се оставят така да престоят и пуснат всичко от себе си. Препоръката е за поне 12 часа почти във всички писания, но това не е аксиома. И шест часа и повече от 12 часа, все се получава.
Преди време първо ги прецеждах през едра цедка след като се изстискат и цветчетата. Сетне прецеждане през сгъната на 4 марля.
Е, не го правя така. Слагам в цедката кухненска хартия и черпака сипвам. Накрая отцеждам и цветовете с ръка върху хартията и цедката.
Хем по-малко работа, хем много финно прецеждане. Е, един два пъти да смени хартията - какво толкова.
Получената отвара се измерва, за да се ориентираме за количеството захар. Във всички рецепти - литър отвара, кило захар. За мене това е ужасно много.
На 1,5 литра отвара слагам 1 килограм захар.
Следва варенето: отварата заедно със захарта до желано сгъстяване. Пробата става с капване върху студена чинийка.
Моят вариант се отличава от останалите: слагам отварата, включвам котлона и при нея един лимон (добре измит разбира се), нарязан на 4 части, 2 см корен от джинджифил и захарта я слагам на части - на три четири пъти с разбъркване. Варя на 2/3 от силата на котлона.
Когато преценя, че е готов, с решетъчна лъжица вадя порчетата лимон и джинджифила и оставям да поизстине до към 55-60 С (нали имам кухненски термометър). И слагам вътре 3-4-5 с.л. мед. Разбърквам и през цедка разливам в бурканчетата.
Сетне е ясно, след затварянето с капака надолу до пълно изстиване.
Става божествен мед.
Консумацията - по 1 ч.л. на гладно поне два пъти дневно. Но това не пречи и в чая, или върху филийка с масло или пък защо ли не и върху палачинка.
Правете смело, не е трудно.



четвъртък, 23 април 2020 г.

Мляко с фурми или хушаф


 Колко са полезни фурмите няма да пиша. Всеизвестен факт е, че са били част от рациона на армията на Александър Велики и на голяма част от римските легиони. Съдържат толкова много полезни витамини и минерали, че не мога да ги изброя. Полезни за сърцето, дават сила и енергия за цял ден и т.н.
 Дневната консумация на няколко фурми е препоръчителна.
 Само че има и един друг много приятен начин да си набавим всички ползи от фурмите и да си доставим удоволствие и здраве за организма. 
 Докалкото съм прочел, рецептата е египетска и се казва хушав - а иначе простичко казано мляко с фурми.


Необходими са 1 л прясно мляко, 15-а фурми и щипка сол.
Фурмите се нарязват на парченца и обезкостяват. Пущат се в прясното мляко заедно със щипката сол - около 1/2 к.ч..
Сетне млякото се вари - трябва да се бърка от време на време. Варенето продължава 5-7 минути.
Оставя се да изстине и да си почине така поне 5-6 часа.
Тука има два варианта - или млякото да се прецеди или първо да се пасира с пасатора и тогава да се прецеди. На мен хареса с пасирането.
Става леко кафяво, приятно сладко и много пивко.
Останалата твърда маса след прецеждането в никакъв случай не се изхвърля - може да се използва за някакъв сладкиш.
Повярвайте, много е вкусно и полезно това мляко. И дава енергия и бодрост едва ли не за цял ден.

неделя, 19 април 2020 г.

Агнешко печено за Великден


 Трудно ми е да си представя Великден без печеното агнешко - може и малко за адет, но все пак трябва да присъства на трапезата. Нямам спомен някога да сме били без него, дори и в най-тежките и гладни години (поне във формата на дроб сърма).
 Тази година този светъл наш празник е най-тъжният и най-самотният. Няма веселото семейно събиране, няма традиционното печено на пещ агне ... 
 Не, не се оплаквам. Почти всички сме така, но традицията си е традиция и трябва да си я спазим.
 И още нещо след повече от 35 дни в къщи, направо не ми се готви. То като че ли не ни се яде вече ...но както и да е. Та затова и направих това възможно най мързеливо и лесно за изпълнение агнешко печено.

Толкова е лесно, че направо нямам какво да обяснявам.
Необходимо е едно агнешко бутче (без джоланчето в случая 1,3 кг), както севсем малко сол, черен и червен пипер. И да не пропусна най-важните съставки - плик за печене и поне 300 мл кока кола.
В плика за печене се слага бутчето след като на няколко места и набодено с остър нож и се залива с кока колата. Оставя се така да престои поне 30 мин. и колата се излива, а бутчето се овкусява със солта, черния и червения пипер. Слагат се и 2-3 стръка пресен джоджен. Пече се във фурната на 230С за 30-а минути. Сетне - поне два часа на 140-150С.
Е, ами това е ... Пликът се резва, фурната се пуща на вентилатор на 170С за 10-а минути, за да придобие месото тен. 
Вади се, костите сами си се отделят... Сосът се сгъстява с малко масло ...

Сервира се, обилно поръсен с пресен зелен лук, ситно нарязан.
Може и няколко доматчета.
Задължително с препечени филийки, за да може сосчето да топи.
И да не забравим хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!