неделя, 1 октомври 2023 г.

ГЪШИ ДРОБ С БРЕНДИ "АРАРАТ"

 


    Гъшият дроб ми е любим деликатес и въпреки цената му, си позволяме от време на време да се поглезим с него. Той не е за наяждане или преяждане, а просто да му се насладиш. Затова по 150 грама в суров вид са напълно достатъчни на човек.
    За да се получи добър резултат е много важно дробът да се подготви правилно, за което вече съм писал.
    Преди да продължа, ще кажа само, че това е най-бързият, най-лесният начин и при това дзверски вкусен начин да се приготви гъши дроб.
    Полузамразеният дроб се нарязва на парчета (най-добре около 3х3 см), леко осолява и опиперява (най добре с бял прясно смлян пипер). 

    След 15-а минути се пуща в добре загрят тиган с незалепващо покритие, запържва се буквално за 2-3 минути като се разбърква и в момента, в който започне да променя цвета си към леко зачервяване, му се сипват 80-100 мл  арменски"Арарат". Котлонът се изключва, съдината се покрива с капак и така се оставя за поне още 5-6 минути. При махане на капака и в момента, в който се поднася, може да се фламбира.
    Получава се невероятно сочен, ароматен и дзверски вкусен гъши дроб.

    Както видяхте, няма някаква особена рецепта, а просто начин на направия.
    За любителите на гъшия дроб ще дам няколко линка за начините на направията му, а именно:


    И няма да съм аз ако в тази публикация не взема да спомена нещо много полезно. При пърженето на дроба се отделя доста мазнина в тигана, а конякът се е изпарил. С 1-2 с.л. от мазнината се залива самият дроб при сервирането, но остава доста голямо количество още. Може да се ползва и друг път - за овкусяване на някое ястие, но най-добре е в момента в нея да се изпържат картофки.
Обелените картофи се нарязват на пръчици, слагат се в голяма купа с хладка вода, добавят им се по 1/2 ч.л. сол, сода и колкото и да звучи странно - суха мая.
След 30-а минути се  измиват много добре, подсушават се с кухненска хартия и на партиди се пържат в останалата гъша мазнина. Ако е малко мазнината, може да й се добави малко зехтинец.
Това са най-невероятно вкусните по дзверски пържени картофки.
Само заради тях си заслужава да пробвате моя гъши дроб с коняк "Арарат".
Правете и НАЗДРАВЕ, защото всичко си върви деално с хубаво питие.

2 коментара: