петък, 27 октомври 2023 г.

АЛАБАШ със зеле и кюфтета

 


    Не, в никакъв случай това не е шега. Иде реч за едно уникално вкусно ястие с алабаш.
    Болшинството от нас възприемат алабаша като вид ряпа и най-често го приготвят на салата настърган с моркови. Само че яко грешат:
    Алабашът е вид зеленчук от семейство кръстоцветни (от което е и зелето). Преди доста години у нас са му казвали колраби и така се среща из рецептите от 20-40 год. Името произлиза от немското „kohl”, която означава зеле и „rabi”, което означава ряпа.  Въпреки че има формата на ряпа, зеленчукът не расте под земята - има корен, а той по съществото се представлява нещо като топчесто стъбло, растящо над земята съответно със зелени продълговати листа. Листата също са годни за консумация, но при положение, че рядко ползваме самия зеленчук, листата му просто ги изхвърляме, което е неразумно.
    Вкусът му наподобява едновременно на броколи, зеле и репички.
   Алабашът е богат на витамин С, както и на витамин В1, В2, В6 и фолиева киселина. Съдържа около 88% вода, 2.9% белтъчини, 4.7% захари, 1.17% минерални вещества - калиеви, фосфорни, магнезиеви, калциеви и натриеви соли.  При сравнение със зелето има предимство по тези показатели.
    Твърди се, че ползите от него са големи: заради високото съдържание на фибри бил полезен за червата и понижавал риска от развитие на рак на дебелото черво и различни стомашни проблеми. Той предпазва и от хемороиди действал пичогонно, благотворно при малокръвие и т.н.
    По-ситният алабаш е по-крехък и подходящ за салати, а едрият (който е и с друг цвят кора) е по-подходящ за готвене. Когато се вари, е най-добре това да става с кората и да се бели след това (като картофите). Подходящ е за готвене на различни ястия като яхнии, супи и т.н. Може да се запича заедно с моркови и други кореноплодни и да се ползва като гарнитура или самостоятело. 
    Типичните подправки са сол, пипер, зехтин. Може да се подправи и с ким, но на мен най-вече ми харесва с риган.

    След това отклонение за алабаша и малко за моята бърза и лесна яхния с алабаш, зеле и кюфтета. 
    Ще попитате защо с кюфтета, а не със свинско? Ами много просто - бях напържил от предния ден доста ии бяха артисали. Какво по-добро да им се вдъхне нов живот в друго ястие.
Няма да давам някакви конкретни количества, а ще опиша как и с какво го направих.
Обелват се глава лук и 3-4 скилидки чесън и се нарязват на ситно. Една малка глава алабаш се обелва и нарязва на кубчета, както и еедна малка зелка се нарязва.
В 3-4 с.л. мас се задушават лука и чесъна. Ако се готви със свинско, сега е моментът да се запържи месото до зачервяване. Следват парчетата алабаш и нарязаното зеле. В съдината се личва 1 ч.ч. топла вода, силата на котлона се намаляза с 1/3 и ястието се оставя да си къкри - поне 45-50 минути, т.е. до пълно омекване на алабаша и зелето. Следва овкусяване със сол, черен пипер и риган. Пущат се кюфтетата и ястието се досготвя за още за още 10-а минути.
Моята порция си я поднесох обилно поръсена с черен пипер и моя домашен табаско сос.
Понеже го правя в мултикукъра на програма задушаване, грижата ми е единство в нарязването на продуктите и сетне да проверя за готовност, да добавя подправките и кюфтетата.
    Пробвайте да си сготвите алабаш и няма да съжалите!
    Впрочем експериментирах и с направията на маринован алабаш. Ще се отчета след известно време като видя какъв е резултата...

2 коментара:

  1. Интересно. И аз имам няколко останали кюфтета. Мога да им спретна една гарнитура. Свежа идея. Благодаря и Честит празник на народните Будители!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, а идеята си я бива. Просто неоправдано го подгоценяваме алабаша.

      Изтриване