вторник, 22 март 2022 г.

Руло "МОЗАЙКА"


 Няма спор- едно от най-популярните рула със зеленчуци и варени яйца е руло "Стефани". Много е лесно за изпълнение и въпреки това за много хора е доста трудно и не винаги им се получава както трябва: често се напуква, често се пресушава и т.н. ...
    Затова сега ще предложа едно друго руло, което става не по-малко вкусно, достатъчно красиво за поднасяне и най-важното много е лесно за изпълнение. Може да се направи и от най неизкушения в готвенето. 
    Още по-важното е, че си няма точен набор продукти и точни количества. Може да се направи и с наличните неща в хладилника - тип "обери хладилника".
Започвам с примерните продукти: 
1 кг мляно месо или хубава кайма. Слага се в подходяща голяма купа и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
4 твърдо сварени яйца се нарязват на кубчета.
Следват:
четири пет  кисели краставички; 2-3 сварени и обелени средни моркова;
100-а грама бекон (още по-добре варено пушен);
100-а грама сланина;
1 обелен и почистен домат - само твърдата част;
1 или 2 печени чушки (примерно една червена и една зелена);
100-а грама кашкавал
Всички продкти се нарязват на ситни кубчета и омесват с каймата без голямо престаравяне.
Носи добавянето и на други налични продукти - въпрос на наличности и желание.  Може да се подправи с идея пушен червен пипер, риган или дрги любими подправки.
Голямо парче хартия за печене се намачква или леко навлажнява. Върху него се прехвърля каймата и с ръце се оформя на продълговато руло, а сетне се навива хартията и пристяга от двата края като бонбон.
Така се получава хубаво стегнато руло с желаната големина според тавата за печене.
Вместо хартия може да се ползва стреч фолио, парче найлон и т.н.
Тавата се намазнява добре и в нея се прехвърля така оформеното руло. Отгоре с добре намазнени ръце леко се заглажда.
Фурната се включва да загрява на 180С и в това време се обелват 4-5 картофа и нарязват на парчета с желана големина. В случая добавих и един патат.
Препоръка: нарязаните картофи е желателно да се изкиснат за известно време в хладка вода и да се измият няколко пъти добре, за да им падне нишестето. Така няма да залепнат при печенето.
Добре измитите картофи се осоляват и опиперяват, леко намазняват и прехвърлят в тавата при рулото. 
Налива се малко течност, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 50 минути. След първите 30 мин. фолиото се маха. Пече се до готовност - времето на печене зависи и от фурната. Може да се пече и на 170С с вентилатор.
След изпичането, рулото и картофите се прехвърлят в подходяща съдина, а сосът от печенето може леко да се сгъсти с малко масло и нишесте и да се ползва са заливане на резените руло при поднасянето им.
Препоръка: при правенето на каймата не е препоръчително да се слагат изцеден хляб, галета или настъргани картофи. Така при печенето рулото няма да се напука.
В края на печенето рулото може да се наръси с настърган кашкавал или моцарела.
От посоченото по-горе количество продукти се получава руло, което може да се раздели на поне 15 порции.
Затова, когато го правите, преценете количеството продукти.
Вместо с печени картофи може да се поднесе с картофено или грахово пюре. Гарнитурата е въпрос на предпочитание.

Правете смело - става лесно и наистина дзверски вкусно.

С това руло може да се отстрамите и пред гости дори.

Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар