петък, 11 март 2022 г.

Здравословни кюфтенца от извара с овесени ядки

 


 Нещо в последно време се "отворих" на здравословни неща.  Не е в мой стил, но от време на време трябва да се прави и нещо не месно.
    
Правят се много лесно като са необходими минимум продукти: 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко; около 400 грама извара и овесени ядки. За тях количеството е относително, при мене отидоха 6 с.л.
Правих ги с нормалните овесени ядки, но не е удачно - за предпочитане е да се ползват фините или ако са обикновени, предварително да се смелят.
Яйцето и киселото мляко се разбиват и в тази смес се накисват за 15-а минути овесените ядки. След това се омесват с изварата. Трябва да се получи гъста консистенция, която да държи форма. Затова при нужда може да се добавят още малко ядки.
Подправят се с черен пипер. Вместо да режа лук, сложих 1 ч.л. сушен лук на гранули и 1/2 ч.л. чесън. Соли се само при нужда - зависи от изварата.

За пърженето е ясно:
оформят се като кюфтета с леко намазнени ръце.
Пържат се до леко покафеняване и се вадят върху кухненска хартия.
Поднасят се с млечно чеснов сос.
По-вкусни са даже изстинали.

Бележка: правих ги с нормални овесени ядки и затова станаха леко ронливи и някак си леко сухи. 

Пробвайте и няма да съжалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар