понеделник, 7 март 2022 г.

Здравословни бисквитки от две съставки и със салеп

 


    Наистина не се шегувам - това са невероятно здравословни бисквитки само от две съставки. Няма брашно, захар, яйца, масло и каквото и да е.
    Подготовката им отнема буквално три минути и се пекат за 15-а. Мога да кажа, че точно за 20-а минути имате налични вкусни и най-важното много здравослвни бисквитки.
За да не Ви мъча повече, преминавам към направията им:
Фурната се включва да загрява на 170С.
В подходяща купа се слагат два обелени и нарязани банана. Добавят се  първоначално 6-7 с.л. овесени ядки и с пасатора се разбива до гладкост. След това се добавят още овесени ядки и пак се разбива. Целта е да се получи гъста маса, която да държи форма.
В случая при мене отидоха 11 с.л. овесени ядки.
Тука е момента да се сложи или ванилия или канела за малко аромат, но заложих на 1 ч.л. салеп. 
Салепът е страшно ароматен и приятен. По-късно ще обясня какво представлява.
Тавата се застила с хартия за печене и с лъжичка или с формичка се оформят бисквитки, които леко се притискат.
Пекат се точно 15 минути в предварително загрятата фурна.
След изключването й, вратичката леко се открехва и се оставят да изстиват в нея.
От посоченото количество излезнаха цели 16 броя бисквитки.
Стават леко хрупкави и мекички отвътре.
Без бой си признавам, че се усеща вкусът на банана малко повечко.

Това е само базова рецепта. Овесените ядки могат да бъдат заменени с кокосови стърготини или пък с брашно от рожков. Бананите могат да се заменят със сладки ябълки или с круша.

По принцип за овкусяването им би трябвало да се ползва ванилия или канела или добавка на малко джинджифил на прах - на когото каквото му харесва. За цитрусов вкус може да се добави и настъргана кора от лимон (прясна или сушена).

Съхраняват се в затворена кутия, защото ако се оставят на открито за 2-3 изсъхват доста.

За финал нека да обясня какво е салепът:
Това е смес от "брашно", получено от смилането на изсушена грудка от орхидея, с добавка на млян джинджифил и ванилия. Често му добавят и захар за подсладител и сухо мляко. В Турция, е най-общо в Ориента, се ползва като напитка с прясно мляко, или за добавяне  в кафе (по-рядко), или за направа на десерти. 

Пробвайте да направите тези бисквитки и вероятно няма да Ви е последен път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар