сряда, 16 март 2022 г.

За най-крехката пържола на скара


     Този път не чакайте от мен някаква рецепта как да се направят най-крехките пържоли на скара или на грил тиган.
    Просто ми ще да споделя малко личен опит в резултат на метода "проба грешка" и да дам някоя и друга идейка.

    Първа идея:
    Преди доста години бях прочел някъде за проведен конкурс за най-вкусен шашлык нейде из Кавказ. Явили се доста майстори на шашлыка - всеки с неговата си тайна рецепта за овкусяване. Най-интересното, че освен журито от признати майстори, самите участници също давали оценки на останалите. Почти единодушно спечелил един човек, напълно непознат им и то от един забутан из планините аул. Не искал човекът да си каже тайната и толкова. Чак след като спечелил за втори път, обяснил, че тайната на крехкия му шашлык е в мариноването на месото в изворна вода от едно изворче до неговия аул.
    Реших, че това е някаква лакардия и не й обърнах внимание. 
    Споменавал съм в блога, че преди доста години като видна банкетна фигура и чест посетител на едно много добро заведение им давах съвети за подобряване на кухнята.
    Тогава за пръв път пробвах метода за мариноване на нарязаното за шишове месо в чиста вода. Без да преувеличавам, наистина се получава. Месото се нарязва на късове, слага се в студена (почти ледена) вода и за 24 часа в хладилника. След това подсушава, нанизва на шишовете, леко овкусява, няколко капки мазнинка и върху добре загрятата скара.

Така лека полека си дойдохме на думата за пържолите. За мен най-добрата пържола става от врата. Реже се с дебелина под един сантиметър. Не се начуква, нищо не се прави - само се оформя с ножа за фасон. 
В подходяща съдина се слага ледено студена вода, в нея се разтваря една идея сол (примерно на литър вода - 1 ч.л. сол), добавя се и една щипка прясно смлян черен пипер и се потапят пържолите. Най-добре е отгоре нещо да ги притиска, за да са потопени добре. Идеално е да престоят на студено поне 24 часа - примерно от тази вечер за утре вечер.
Преди печенето се подсушават добре. В купичка се смесват малко мазнина - олио (зехтин) с малко черен пипер и с четка се намазват от едната страна. Веднага след това върху добре загрятата скара или грил тиган. Когато ги пека върху скарата или барбекюто ползвам от тефлоните подложки. Пече се буквално 2,5-3 минути, намазнява се от горната страна и се обръща. Пече се още толкова като се ръсва вече и с малко солчица.
За получаване на "решетка", след като пържолата се е пекла около 2 минути, с щипка се обръща напречно на скарата и се пече от 1,5-2 минути. След това се обръща и процедурата се повтаря с напречното обръщане.
За толкова време става медиум реър, а за медиум - с вътрешна температура поне 55С, се пече по 3,5-4 минути.
Пържолите стават дзверски сочни и крехки.
Готовите пържоли се слагат в доре затоплена съдина, която се покрива с капак. Вътре в съдината пущат соковете си и се "изравняват".
Най-големите хитреци пущат в тази тенджерка резенчета лимон или портокал.  Загряват сетне съдината на силен огън, изтеклите в нея сокове да започват да се изпаряват и чак тогава ги сервират.

    Втора идея:
    Много е подходяща за месо от бут или по-старо и жилаво месо.
    Процедурата е същата, но във водата се добавя не по-малко от 1 ч.л. сода бикарбонат и идея оцет или лимонов сок. Ако месото е много старо и жилаво може предварително дори леко да се поръси със сода и тогава да се "маринова".
    Содата има това вълшебно свойство, че окрехкотява месото невероятно много.

    Трета идея:
    Голям ефект за получаване на крехко при печенето месо е накисването му или мариноването му в ... ?! ... кока кола. Поне за няколко часа. 
    Само че тук има вероятност да се получи леко сладникав вкус. Затова за предпочитане е пепси-колата, която не е толкова сладка.
Малко отклонение преди да продължа: След като пържолата се обърне върху вече опечената страна може да се сложат резенчета гауда, моцарела или най-обикновен кашкавал, които допринасят за получаване на повече вкус.

    Четвърта идея:
    Много добър ефект върху окрехкотяването на месото дава старият лук - по-скоро сокът от него. Лукът се нарязва на полумесеци, осолява и опиперява, добре са намачква и втрива във вече нарязаните пържоли.
    Работи много добре, но мариноването по този начин не трябва да е много продължително - не повече от няколко часа, защото в един определен момент лукът придава леко, а и не само леко, горчив привкус. Така че вместо да получим добър резултат, можем само да изпортим месото или пържолата.

    Такъв ефект, дава и ситно нарязаният праз и/или сокът от него. Разликата с лука е, че може в него да се "маринова" доста по-продължително време.

    На последно място,
    следва да имате предвид, че тука не говоря за обикновеното мариноване на месо - в подправки, разни барбекю сокове, захари и др.п. То касае основно вкуса на печената пържола, а не нейната крехкост.

    Впрочем, оставям тази публикация "открита" в възможност да бъде допълвана не само от мене, но и от Ваши съвети и споделен опит.

    Пробвайте някой от моите варианти и .... ами за сегашен финал само едно НАЗДРАВЕ!

9 коментара:

  1. какъв е смисълът да се слага сода бикарбонат и оцет в маринатата, като двете реагират едно с друго и резултатът е вода и СО2 (който излиза на мехурчета)?

    ОтговорИзтриване
  2. не знам. писах от собствен опит.месото се окрехтява. не съм химик, а лаик експериментатор

    ОтговорИзтриване
  3. Вашите думи потвърждават това, което съм чул от приятели кавказци!Те изключват всякакви предварителни овкусявания на шашлика, няма хмелита синелита, няма нищо, освен малко сол. След като месото желаната степен на изпичане, се поставя в керамичен съд с капак, между него се поставят тънки лимонени резенчета и се залива със сок от нар. Опитвал съм, божествено е!

    ОтговорИзтриване
  4. Прав е колегата Longanlon... Оцета и содата се "убиват" взаимно. Едното е киселина (оцетна), а другото има хидроксилна група (ОН, което дава реакция на основа). Поотделно сигурно ще влияят на процеса на "узряване" на месото. Правил съм мариноване в прясно мляко за 24ч. в хладилника. Тогава действа млечната киселина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснах варианта с млеката, както и с кивито. Ще трябва да допълня

      Изтриване
  5. По първата идея ми се ще да добавя нещо: Направих този „номер“ с пържоли, като ги загрях. Вкусът им се промени и вместо да е леко опушен стана като с печени във фурната.

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля че чаена лъжица сода и "една идея оцет или лимонов сок" в литър вода няма да реагират толкова бурно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще реагират, само че бавно и незабележимо... Учебникарското правило гласи: Когато смесите някаква киселина и някаква основа - получавате някаква сол и вода!

      Изтриване