вторник, 29 март 2022 г.

КАСАПСКА НАДЕНИЦА

 

    Не може непрекъснато да се сушат мезета. Понякога времето не позволява. Независимо от това, доста често трябва да се готви или пък да се пекне нещо набързо.
    За такива бързи случаи е много подходящ някакъв полуфабрикат, а такъв най-често са надениците. Стават и за пекване (на скарата, във фурната) или за сготвяне на нещо си... 
    Май направията на различни видове наденици е едно от любимите ми занимания - особено на тези, които като ги направиш, вакумираш или просто замразиш във фризера. 
    За направата на домашни наденици съм изписал доста в блога си, включително и за такива странни като картофени или пък с дроб като невероятния нашенски етърник.
    Сега ми се ще да разкажа как правя наречената от мен касапска наденица, защото в нея основната част са субпродуктите като дроб, сърце, шарена сланина и малко месце, които както е известни са най-любими точно на касапите.
Вече стана ясно горе долу кои са основните продукти:
шарена сланина - 550 грама
свински сърца - 2 броя, около 800 грама
свински дроб - около 500 грама
-шарено свинско месо - от това за готвене - около 500 грама
Тази комбинация от количества си я съставих по моя си пропорция, но се получи удачно. Всеки може да си ги промени по собствен вкус.
Също така са необходими за това количество още поне 30 см стрък праз, една глава чесън, а за подправяне - на кило - 15-18 грама сол, по 3-4 грама прясно смлян черен пипер и кимион, 0,5 грама бахар, 15 грама червен пипер - може 10 грама пушен и 5 грама лютив, както и около 100-а мл червено вино.
За малка изненада добавих и 50 мл бърбън.
Половината сланина и всички останали неща се нарязват на кубчета, подходящи за месомелачката.
Излишно е да обяснявам, че продуктите трябва да са полузамразени, за да се нарежат, а не да се намачкат в месомелачката.
Отделената половина от сланината полузамразена се нарязва на кубчета съвсем произволно.
През месомелачката на решетка три бъбрека, което е достатъчно едро се смилат първо главата чесън, сетне дроба, сърцето, сланината, месото и за финал праза. Е след него, може да се пусне и поне една филийка изсъхнал хляб - с нищо няма да навреди на крайния продукт.
Всичко това се омесва с подправките, виното и бърбъна.
Меси се на ръка без голямо престаряване.
В това време свинските черва се измиват и накисват в хладка вода с добавка на малко лимонов сок.
Много по-удачно за този вид наденица ще да е ползването на тлъсти свински черва, но те трудно се намират  и затова ползвам обикновени свински черва.
Пълненето в червата е ясно - със строителния шприц, без престараване, рехаво рехаво.
Ако се напълнят плътно, пръскането им при печене е гарантирано.
Това че тук таме има въздушни джобчета ама хич не е притеснително - боцване с иглата и толкова...
Пълня червото изцяло без да го превързвам - само в началот и края.
Готовата наденица "просвам" на терасата да си повисят за поне една нощ и сетне ...
Поизпръхналата наденица се нарязва на походящи парчета и ...
или се вакуумират по няколко или пък се слагат по няколко в плик и заминават във фризера на съхранение.
Когато се наложи, се вадят и пекат, пържат или готвят ...
Тези са пекнати във фурната в леко намазнена тавичка и добавка на чашка биричка ..
Ами Дзверска му работа.





На другия ден- вече изстинали са върховни.
Може да се се режат тънкофайски  и дори да се замезва с тях.
Наденицата може да се сготви с боб примерно или ...
Правете смело и имайте предвид, че това е напълно бюджетна почти пенсионерска наденица - при 2,99 лв за дроба,  3,50 лв за шарената сланина,  3,99 лв за килото сърце и 7,50 лв за месото за готвене, тази наденица си излиза има няма 5,00 лв за кило, без да си броим труда.
Правете смело и да знаете, че наистина е дзверски вкусна.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар