четвъртък, 31 март 2022 г.

Икономични шницели

 


    Май се задават едни времена, които ще ни принудят да пестим или поне да измисляме икономични рецепти, а и храната ни да е все така вкусна.
    Тези шницели са пълно олицетворение на икономичността - необходими са ни 400 грама смляно месо (или готова кайма), 2 големи картофа, едно яйце, сол, кимион и черен пипер на вкус.
Изпълнението е направо елементарно. Мляното месо се разбърква добре с яйцето.
Картофите се обелват, измиват и настъргват на ситното ренде и добяват в купата.
Слагат се подправките и всичко се размесва добре.
При мен се получи малко редичко, защото не поизцедих картофите и се наложи да добавя 1 с.л. брашно за сгъстяване.
Дадох минималния набор от подправки, защото запазват основно месния вкус.
Това не значи, че не могат да се добавят и други - сух лук, чесън на прах или риган.
Любителите на лютичкото могат да добавят и малко чили или лютив червен пипер, а и защо не - пушен?
В тигана се загрява малко мазнина (ползвам основно гъша мас и 1 сл олио).
С голяма лъжица се гребва от сместа и се разстила в тигана на тънък слой като шницел.
Пържат се до зачервяване от двете страни.
От това количество се получиха 11 броя шницелчета, които бяха напълно достатъчни за 4-ма възрастни.
Като пресметнем разходите - 3 лв за мляното месо, 0,40 лв за картофите (350 грама), 0,30 лв за яйцето и останалото не го броим - за почти 4 лв съвсем прилична вечеря за четирима.
Гарнитурата - зелена или доматена салата.
Лесно, икономично и много вкусно. 
В интерес на истината, много прилича на беларуските дранники, които се правят само от настъргани картофи с подравки, но при тези трудно може да се познае, че месото е толкова малко.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар