сряда, 31 юли 2019 г.

Кюфтенца само за възрастни


  Ама този път не очаквайте да пиша как се правят кюфтенца или кюфтета. Оказва се, че в блога имам досега 62 публикации с етикет  "кюфтета". Па и всеки си има свой маниер на правене на пържени кюфтета така че да не се повтаряме. Само за стотен път ще кажа, че много харесвам малките кюфтенца - по-малки от орех, нещо с размери като на топчета за супа. Пържат се много в тигана, нямат нужда от обръщане, а само от разбъркване. И сетне, особено през лятото, в салатата от домати и краставици. Става една такава дзверска мъжка салата - направо си е цяло ястие...
От приготвената и овкусена кайма за пържени кюфтенца се откъсват мънинки парченца и с намазнени ръце се оформят топченца.
Бях си турнал едно бърбънче и стигнах до извода, че с намазнени ръце не може да правиш кюфтенца и да си викаш наздраве.
Какво по-лесно, овлажваш ръцете си с бърбън и оформяш кюфтенцата. Ама след третото установих, че само си развалям бърбъна в чашката, па и нещо неоправдано разточителство за едни кюфтета. Сипах в друга чаша една ароматна ракия и на бърза ръка топчетата бяха готови - почти 40 бройки.
Както си бяха оформени, заминаха във фризера за 15-20 минути - колкото да се постегнат малко.
За пържене много често ползвам или само гъша мас или я смесвам с 1-2 с.л. олио. За ползата от гъшата мас, не му е тука мястото, а как да си я направим в домашни условия вече съм писал.
В загрятата мазнина се пущат две три скилидки чесън и резенче джинджифил и се слагат всички кюфтенца - нали затова ползвам голям уок. Само се разбъркват от време на време. 
Когато леко покафенеят и са почти готови в тигана се сипва 1 чашка (поне 100 мл) ракия и пърженето продължава докато отново останат на мазнина. 
Впрочем вместо ракия може да се ползва и друг алкохол (уиски, бърбън, а с малко узо стават трепач).
Нашите кюфтенца за възрастни са готови изпържени и задушени.
Сега е ясно защо са само за възрастни, макар че алкохолът се изпарява, остава лек аромат (зависи си и от ракията), а кюфтенцата са невероятно, просто дзверски вкусни и пухкави.
Идеално си вървят като добавка на салатата или самостоятелно, или пък поднесени върху картофено пюре като цариградски.
Веднъж пробвани, сигурен съм, няма начин да Ви се харесат и да не Ви се иска пак да се направят. Особено на мъжката част. А ако в каймата се сложи и малко лютивко, просто стават трепач.
Правете ги смело и НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Впечатлен съм от разнообразието на вашите рецепти!Ползвам само тях и съм достигнал добро ниво,благодарение на тях!Имам питане към вас,правих салам по ваша рецепта,свински гърди с пуешко!Каѝмата стана около 2,200кг.Напълниха се в колагенови черва,5 саламчета!Всичко си вървеше по вашия план за фурната,но изглежда ракията доѝде в повече и сам заспал!Алармен сигнал на термометъра ме събуди!Показваше 76 градуса!После всичко се изпълни както го описвате!Изненадата ми беше,че жена ми каза:Е товае вече салам!Наистина беше страхотен!Но питането ми идвва сега!Грешка ли е че сам преминал границата от 72 градуса?



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е фатална грешка, отразява се малко на вкуса, но ако не е имало вътре отоци или разтопена мазнина, значи не е било толкова зле. Пък и разликата е малка. Има и случаи, когато може да се отрази много по-зле, но след като си го извадил и веднага охладил идеално.
      За обвивки от интернет няма да съм ти от полза. Купувам от нашия пазар и от Данко, Бургас. Всичко може да си поръчаш по телефона. Нитритната сол я продават като сол за колбаси. Ето ти координати: Магазин Бургас ул. „Дебелт” № 21
      0896237771

      Изтриване
  2. И като дойде реч, макар и не в най-подходящата тема, за колагенови обвивки, можете ли да ме насочите откъде бих могъл да си взема на дребно по 10-тина метра от различен калибър? За предпочитане онлайн.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За обвивки от интернет няма да съм ти от полза. Купувам от нашия пазар и от Данко, Бургас. Всичко може да си поръчаш по телефона. Нитритната сол я продават като сол за колбаси. Ето ти координати: Магазин Бургас ул. „Дебелт” № 21
      0896237771

      Изтриване