Като стане дума за супа, да не чуя. От чорбите - шкембе чорба, джолан чорба, търнак чорба и някоя друга като рибена. И съм до там.
Това лято - от жегата ли, от променливото ли време, от месец правя едва ли не всеки ден супи - зеленчукови, с месо, доматени и всякакви крем супи. Не мога да ги опиша и трябва да пусна поне 50 чешита, че гледам да не се повтарям.
Правя ги в мултикукъра и стават горе долу за 25 минути - 10-а минути за подготовка и 15-а за варене.
Няколко от тях станаха просто уникални, сред които тази от прясно зеле, която сега ще споделя.
Обещавам и да не говоря колко е полезно зелето, а направо да обясня как се прави.
Необходими са за 4-6 порции:
-половин средна зелка, може би около 700 грама, която се нарязва не на много ситно.
-1 глава лук (в идеален вариант една връзка пресен лук) и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно;
-1-2 моркова, почистени и нарязани на ситни кубчета.
-2-3 с.л. масло
-1 ч.л. ким, сол и черен пипер на вкус
-1-2 стръка зелентия - най-вече копър, че си пасва със зелето
Изпълнението е повече от елементарно:
В купата на мултикукъра се слага маслото и докато загрява, се нарязват чесъна и лука - сравнително на ситно, но без престараване.
Докато лукът се запържва, се нарязват и морковите и добавят при него.
Морковите също отнемат 3-4 минути и в това време се нарязва зелето и добавя при тях. Разбърква се за малко и се налива около 1,2 - 1,5 л бульон или топла вода. Кукърът се затваря и на програма за супи/яхнии чорбата е готова за 10 максимум за 15 минути.
След отварянето се слагат подправките, разбърква се и се проверява на сол.
При сервиране много си върви с добавка на 1 ч.л. чили сос във всяка купичка. Но това за любителите на по-пикантното.
Невероятно вкусна и питателна чорба от прясно зеле.
При това студена си е направо по-вкусна. Поне така я възприемам.
При това студена си е направо по-вкусна. Поне така я възприемам.
При това е и направо бюджетна - има няма цели 2 леФа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар