петък, 5 юли 2019 г.

Защо да мариноваме зеленчуците преди печене на скара?


  Лято е и най-разнообразни и вкусни зеленчуци бол на пазара. 
  Стават на салати и за готвене, но най-вкусни са печени на скарата леко да ги грабне пушекът на дървени въглища. Това в идеалния вариант, а иначе печени на електрическата скара, грил тигана или върху сач също стават неустоимо вкусни. Секретът просто е предварително да бъдат добре мариновани.
 За печене стават патладжани, тиквички, моркови, чушки, цвекло, целина, лук, домати, гъби и какво ли не още. 
 Няма и особени правила за рязането - на шайби, на филийки - на когото както му харесва. Единственото изискване е да не се режат на дебели парчета - по около 0,5 см. Иначе няма да се опекат добре.
Та да си дойдем на думата за маринатата:
1 голяма  с.л. мед; по 50 мл соев сос и оцет (желателно балсамов или ябълков); 100 мл зехтин или олио; по 1/2 ч.л. сух чесън и черен пипер; 1 ч.л. сушен риган или чубрица (с босилек също става добре).
Сол не слагам. 
 Ако има в наличност сос уорчестър, също се слагат около 30 мл, дава много добър резултат.
 Всички съставки добре се разбъркват и зеленчуците на части се потапят в марината. Прехвърлят се в купа и заливат с останалата марината.
Слага се купата в хладилник поне за час, но колкото повече толкова по-добре. Например, патладжанът и гъбите поемат като сюнгер от маринатата, а другите искат повече време.
При печенето на силно загрята скара от време на време се поливат с остатъка от марината.
Така опечените зеленчуци стават идеални на вкус.
Впрочем и най-простата марината от смес на олио и оцет 3:1 с идея сол също значително променя вкуса на зеленчуците за печене.
Перфектни за гарнитура или като самостоятелно ястие особено поднесени с чесново-млечен сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар