петък, 2 август 2019 г.

Солени палачинки по Дзверски за месоядни ...


 За палачинките е изписано толкова много, че още един начин за правене с него и без него. Но държа да бъде споделен, защото може да се окаже интересен и вкусен за някого.
 Всеки си има собствен начин (рецепта) за правене на палачинки, а в интернет са поне милион, че и повече.
 Изчерпах темата за палачинките и минавам направо към Дзверските такива:
В случая са ни необходими около 150 грама мортадела, която се нарязва на много ама наистина много на ситно. Дори ако се мине през ренде ще е идеално.
Ако няма мортадела, работа върши всякакъв колбас, който е под ръка - може шунка, пушен бекон, салам някакъв мек - дори от типа на хамбургски или камчия и т.н.
Кой с каквото разполага в момента или пък каквото му се ще.
просто имах малко изостанала мортадела, която трябваше да се оползотвори.
Следващата необходима съставка е някакво жълто твърдо сирене от рода на  грюер, гауда, едам и т.н., което добре са разтапя - пак поне 100-150 грама.
Вместо тях може да се ползва моцарела или пък най-обикновен кашкавал.
Достатъчно е да е настъргано на ситно ренде.
Трябва и да си направим смес за палачинки.
Който не знае и не може да си направи, може да си купи готова такава от  хипермаркета.
За всеки случай, ако се наложи да си направим сместа сами: 2 яйца се разбиват с 2 с.л. разтопено масло (олио), 1 щипка мащерка (риган и т.н.), 1/2 ч.л сол и 1 ч.л. захар, с две ч.ч. прясно мляко и 1 ч.ч. с връх брашно. Трябва да стане смес гъста като боза. Това става с добавка на още брашно или пък течност. В тази смес се сипва нарязаният колбас и разбърква добре.
Оставя се да си почине поне 15-а минутки.
В загрят тиган, първоначално леко смазан с масло, си сипва по един черпак от сместа.
Всеки си знае мерките за една палачинка ... да не стават досаден.




След като палачинката се стегне, се обръща от другата страна и наръсва с настърганото сирене.
Количеството е въпрос на предпочитание.




И почти веднага с помощта на две шпатули или пък с ръце - когото не го пари, палачинката се навива на руло и прехвърля в подходяща съдина.
След ваденето не е необходимо да се мажат с масло, но това не пречи и да бъдат намазани.
От това количество получих цели 10 броя палачинки, ама си знаете - това зависи от големината на тигана, от дебелината на палачинките и т.н.
Па и някоя може да се загуби пътьом от чинията до масата.
Всичко се случва.


Стават невероятни - вкусни и ароматни.
Подходящи са и за закуска и направо като предястие ...
Както и установих, вървят си и с айрян, и с питие - зависи по кое време на денонощието ще се хапват.

Правете смело и се наслаждавайте.
Наистина са Дзверски вкусни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар