четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Домашен луканков деликатес



























Започвам с това, че не успях да измисля за този пореден деликатес каквото и да е име.
След като позахладня се подхванах с разни домашни вкуснотии. Правих суджук и го напълних в черва, но предварително бях отделил около 2 кг от каймата.
Каймата? 70 % свинско и 30 % телешко смляна два пъти.
Подправките:
20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган,  кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах 
И за разкош около мл уиски

В подходяща съдина се слагат каймата, подправките и се личва уискито.
Следва хубаво омесване, покриване с фолио нека си почине за 24 часа на хладно.








В голяма чиния се смесват малко червен пипер, риган и чубрица.









От каймата се оформят четири еднакви парчета - като франзели, хлебчета - на снимката се вижда ясно и се овалват обилно в сместа на пиперите и ригана.

Слагат се върху домакинска хартия върху решетка (ползват един такъв капак против пръскане при пържене).

И на хладно проветриво място.








Нека да си постоят така и да оветрят поне 3-4 дни.
Хартията се сменя първите дни, защото "дърпа" от влагата им....
В топло време могат да престоят в хладилника...





Стига се до същинската част на приготвянето:
Фурната се включва на 50С с вентилатор и върху решетката се слага колбасчето/тата...
През 20-а минути температурата на фурната се увеличава до 75С.

Цялата процедура трае около два часа.





 Най-добре е температурата на изделието да се провери с термометър - ако е стигнало малко над 60С вътре, значи е готово.

Оставя се да се охлади в хладилника - поне за 5-6 часа и е готово за консумация.





 Разкош!
Перфектен домашен колбас - истински и дзверски вкусен. 

Може да се прави по всяко време на годината - само да се спазва технологията.

Става бързо и лесно.
И най-важното - никакви черва, марли, и други врътни...
Кеф ти суджук, кеф ти луканка - всичко зависи от подправките...

Наздраве!

3 коментара:

  1. Здравейте, миналата година направих един сушен колбас (луканка) по ваша рецепта. Имам записани подправките, но не и количествата (Кориандър, ригън, чубрица, червен пипер, праз, сол). След десетките (даже стотици) рецепти, който изгледах тази рецепта за домашен луканков деликатес най-много се доближава до тази която търся. Положих неимоверни усилия за да успея да намеря точната рецепта, но без успех. Бихте ли ме насочил към нея. Само да споделя, че с тези подправки във фибрус стана страхотна.

    ОтговорИзтриване
  2. виж ей тука https://batimiti.blogspot.com/search?q=%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2
    иначе и аз не мога да се сетя какво имаш точно предвид, че рецептите ми са десетки

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много! Точно тази рецепта пробвах, само че напълнена и сушена. Страхотна е! След като виждам рецептата се сещам, че сложих по 5г от подправките, като вместо сух лук и чесън сложих малко праз. Тази рецепта за мен е една от най-добрите които съм пробвал. Тъй като до сега никъде не съм срещал пълнене на мляно месо в какъвто и да е вид обвивка само със сол без други подправки, мога да ви препоръчам да изпробвате да си направите луканка само със сол, 25г на кг. Само да вмъкна че рецептата за жарения врат е страхотна, пробвах я и с контра филе и резултата е страхотен. Благодаря много за труда ви! Научих страшно много от Вас за обработката на месото.

    ОтговорИзтриване