Просто уникален домашен деликатес - суджук или наденица в марля.
Бях направил кайма по моя си начин, когато ми хрумна да си направя един експеримент - то и без това тези дни бе застудяло и доста ветровито, като "заложа" едни пробни наденици на терасата.То намеренията са едно, но намирането на малко черва във фризера се оказа направо мисия невъзможна.
Та се подсетих, че съм чувал за сушене в марля, ама не съм правил и не открих писано нещо подробно и реших просто да експериментирам с малко количество - и нищо да не стане, няма да е кой знае каква загуба.
Каймата бе овкусена с подправките за суджук - още 6 грама сол, 10 грама захар; 3 гр. черен пипер; 5
грама кимион; 1 гр. млян кардамон; по 1 ч.л. суха чубрица и мащерка, горе долу, както съм писал за приготвянето на домашния суджук и затова няма да се повтарям, а само ще разкажа как го направих:
Каймата бе омесена и оставена така на хладно за 24 часа.
В плоска чиния се смесват 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. шопска чубрица (такава имах), 2 с.л. червен пипер, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. чили на люспи.
От каймата с леко намазнени ръце се оформят едни ей такива огромни кебапчета - около 3 см дебели и приблизително с тегло по 200 грама.
Може и доста по-големи, но се оказа, че като са по-малки, съхнат по-бързо...
Така оформените колбасчета се овъргалват много добре в смесените подправки и леко се притискат с ръце, за да полепнат по тях.
Марлята се нарязва на правоъгълни парчета с големина - ами с разчет добре да се завият парчетата месо.
От едната страна леко се наръсва с подправките.
Слага се оваляното парче кайма и се навива на стегнато руло, което се връзва от двете страни и се правят клупчета, на които да може да се провисват.
След като се вържат от двете страни, се пристъпва към овързването им (вижда се). Това се прави, за да могат да държат форма.
Така приготвени, могат да преспят една нощ в бокса, а след това да стоят в хладилника и да се обръщат от време на време.
Цялата тази процедура бе изпълнена на 9-ти и 10-ти октомври, и още вечерта вместо да влезнат в хладилника, бяха провесени на терасата: Хем беше около 12С, хем подухваше приятен ветерец.
Съответно бяха и претеглени, за да се знае как се "изветрят" ...
Така си престояха до 14-ти октомври.
На следващите снимки много ясно се вижда колко са тежали при поставянето и през два три дни:
Точно за четири дни загубиха почти 30 % от теглото си и дойде ред да бъдат опитани.
Последва внимателно развиване и леко изтупване от подправките.
Ето го и първия красавец - лек твърд отвън, страхотно ароматен от подправките и затова не ги почистих.
Нека си стоят ....
Е, направо красота.
Вкусът е неописуем. Заприлича ми малко на салам "закуска", но по-тънък.
В процеса на сушенето нарочно не ги притисках с ръце, за да си запазят кръглата форма.
Могат още при слагането в марлята се сплескат малко и ще станат като луканка или суджук.
Ако се направят по-дълги, ще станат като луканка. Могат и да се вържат като петалка и ще станат истински суджучета.
Оформянето е въпрос на желание, мерак и т.н.
За мен беше важно дали и как ще станат.
В
края на краищата Суджукът в марля се оказа дзверски вкусен - дори
по-вкусен от този в черва - заради хубавото овалване в подправките.
Чудесно решение за изпълнение на домашен сушен деликатес без черва и с по-малко усилия...
П.П. След още два дни:
Загубило е още малко от теглото си и вече е 65 % от първоначалното тегло.
Изсъхнало е достатъчно и повече сушене не му трябва.
Докато първото бе по-мекичко, това вече е доста по-сухо и си е направо като суджук.
Разкош!
Край на червата - бърз и лесен домашен суджук.
И наздраве!
П.П. След още два дни:
Загубило е още малко от теглото си и вече е 65 % от първоначалното тегло.
Изсъхнало е достатъчно и повече сушене не му трябва.
Докато първото бе по-мекичко, това вече е доста по-сухо и си е направо като суджук.
Разкош!
Край на червата - бърз и лесен домашен суджук.
И наздраве!
maiko mila porednoto vul4o meze syper vkosotia na porednata veli bulgarska izobretatelnost.
ОтговорИзтриванеПубликацията е точно проява на изобретателност за тези, които искат домашен деликатес и се затрудняват да намерят черва. Пък и искам да покажа, че когато искаш, може.
ОтговорИзтриванеThanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
ОтговорИзтриванеHương Lâm chuyên dịch vụ cho thuê máy photocopy màu hoặc bán máy photocopy màu uy tín, giá rẻ tại TP.HCM và giải đáp máy photocopy nào tốt nhất cũng như link download driver toshiba 456 chính xác.
Ти си най - добрия!Аз лично съм те популяризирала в половин Бургас! Не спирай! Нямам думи да изразя колко съм ти благодарна, на колко неща ме научи! Благодаря ти, че те има!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за високата оценка. Радвам се, че съм от полза с идеите си. А инак - нямам намерение да се отказвам ...
ОтговорИзтриванеЗдравей Батето М,
ОтговорИзтриванеНяма да обяснявам колко мотивиращо ми подейства твоят сайт.
От известно време опитвам направата на различни колбаси и търсейки повече информация попаднах при теб. Направих тази рецепта за колбас в марля и остават още 40-50 грама да свалят красавците ми, за да ги нападна.
Понеже си падам по иновациите, чудейки се как да формовам колбаса, намерих просто решение. Купих си PVC тръба 50 мм за водопровод и я разрязах на две половини по дължина. Така се получи матрица, която придаде перфектна кръгла форма на колбаса. За да не залепне, облицовахме половинките тръба с фолио. Имам и снимки.
Имам два въпроса към теб. От къде най-лесно мога да си намеря различни опаковки за пълнене на колбаси на дребно? В Стара Загора намирам само свински черва, а ми се ще да пробвам рецепти за пуска и други размери колбаси.
Вторият ми въпрос е свързан с така наречените стартиращи култури за колбаси. Какво е твоето мнение за тях и от къде човек може да се снабди с малки количества за домашното производство?
Василе, това с ПВЦ тръбата е много добра идея.
ОтговорИзтриванеЗа опаковките и други неща
ЕТ Данко
Магазин Бургас ул. „Дебелт” № 21
0896237771
праща по Еконт
За стартиращата култура имам известни лични предубеждения и не я ползвам
Благодаря за координатите. Ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеЧудесна идея едно много голямо БРАВО и Благодаря:-))
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оценката
ОтговорИзтриване