За това прелестно ветроляно филе е необходимо свинско контрафиле, подправки и дебели яки пликове.
Всички количества са дадени с разчет на 1 кг филе.
За предварителната фаза - осоляването:
35 грама ситна сол, 55 грама кафява захар, 5 грама черен пипер, по 2 грама кимион,млян кориандър, леко лют червен пипер, 1 грам смлян бахар и 10-на зърна сушена хвойна - леко счукани.
Контрафилето се подсушава и оставя да си "почине" в хладилника както си е за 24 часа.
След почивката се започва тормоза му: с остър нож се отстраняват всички ципи, мазнинки и др.п., т.е. трябва хубаво да се обели и почисти.
Претеглено беше точно 970 гр.
В голям найлонов плик - ползвам такъв за фризер - бая дебеличък и як се слагат всички подправки и с разтръскване добре се смесват.
Филето се пъха в плика и с ръка хубаво се втрива в него сместа от подправките.
Пликът се връзва и заминава в хладилника за цели седем дни като от време на време се обръща.
Точно в този случай не му издържах и на четвъртия ден го извадих. Значи може и 4 - дни, като в този случай не става толкова солено и е за малко по-бързо хапване...
Точно в този случай не му издържах и на четвъртия ден го извадих. Значи може и 4 - дни, като в този случай не става толкова солено и е за малко по-бързо хапване...
След първите 24 часа в хладилника - започнало е да се стяга месцето и да си пуща соковете навън.
Сега ще се извършва буквално "мокро" осоляване - в солен разтвор. Вече се извършва осоляване по т.нар. двоен метод.
Не устисках и точно след 4 дни осоляване го извадих и го подсуших. Не се наложи изкисване (не е стояло толкова много в сол), а само се подсушава. Пъха се в найлонова мрежичка (имам такива - в тях продават бутилки алкохол по летищата или границата). С ръце се оформя в цилиндрична форма и се овързва с връФка.
Вижда се - останало е 827 гр.
Вижда се - останало е 827 гр.
Точно тези дни - 30-ти септември, първите дни на октомври, при нас при нас бе хладно и ветровито.
Затова го провисих на терасата и нека ветерото да си го ветролее колкото иска.
Така изкара два дни и понеже малко се "затопли" премина в хладилника.
Затова го провисих на терасата и нека ветерото да си го ветролее колкото иска.
Така изкара два дни и понеже малко се "затопли" премина в хладилника.
След два дни "ветролеене" не се сдържах, нарязох го за проба - е съвсем мъничко, но за сметка на това в компанията на малко бърбънче.
Беше невероятно вкусно, макар и леко меко.
Бях отрязъл две три резенчета - 30-а грама (скръндза яка съм, нали), но на 3-ти.10. след престои в хладилника беше се свило до 715 грама.
Е, нека си стои в хладилника, ще стане чудесно около 600- 620 грама.
Е, нека си стои в хладилника, ще стане чудесно около 600- 620 грама.
На 7-ми.10. беше станало 630 грама и започнало леко да получава бяла благородна плесен.
Вижда се как изглежда - невероятна визия и страхотен вкус.
Толкова вкусно сушено филе не бяхме хапвали.
Много хубаво си червенее месцето, макар че снимките са на лампа и от телефона, се вижда и си личи.
На бърза ръка тази вкуснотия бе нарязана и се превърна с невероятно мезенце към питието.
Крехко, сочно, и страхотно вкусно.
Успях да укрия едно парченце до днеска - вижда се как хубаво е почнало да се обвива в благородна бяла плесен, а за вкуса няма да пиша.
П.П. Правил съм доста такива подобни филета, но на това технологията е по-различна и се оказа много удачна.
Вече съм заложил поредна партида. Нищо, че още е топло - има и хладни дни, а температурата за сушенето не трябва де повече от 18 С.
Накрая ще кажа само едно яко Наздраве! И който обича истинкото, нека пробва, няма да съжали ...
П.П. и една снимка от новата порция:
Страхотно! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря
ОтговорИзтриванеЗначи на такава температура както днешната може да се суши навън?
ОтговорИзтриванеДа. Стига да не е по-висока от 14-15С. Иначе в хладилникя
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти. Едно голямо браво от мен.
ОтговорИзтриванеСамо имам един въпрос към тази рецепта.
След първите 4 дни престояло месото в дзверската смес от сол, захар и др. екстри. Тогава идва ред на мокрото осоляване, което е още 4 дни. Правилно ли да разбирам обяснението?
И колко е солта на 1 литър вода?
Много благодаря.
Страхотна рецепта. Поздравления! Аз също заложих 2 парчета по 850 гр по описаната рецепта. Вече 3-ти ден се осоляват в плик в хладилника. Искам да те попитам как го съхраняваш в хладилника, увива ли се в нещо докато се суши или не? Още веднъж благодаря за рецептата и ще пиша отново за резултата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКогато се суши в хладилника Просто се слага върху решетката и се обръща на решетката можеш да сложиш домакинска хартия
ОтговорИзтриванеАко кафявата захар се замени с бяла кристална захар, същия ли ще е вкуса?
ОтговорИзтриванеНяма разлика
ОтговорИзтриване55 грама кафява захар за 1кг.месо??? да не е грешка?
ОтговорИзтриванеНе е. Прежали едно кило и пробвай
ОтговорИзтриванеОт Кауфан става ли филето
ОтговорИзтриваненяма проблем
Изтриване