понеделник, 19 януари 2015 г.

Гердан от свински врат



Ха сега де, това всъщност не е рецепта, ами по-скоро начин как да поднесеш едно хубаво свинско вратле, така че на гостите да им се вземе акълчето и да те гледат като истребител и да им хем вкусно хем забавно.


Хубав свински врат, примерно около 1 кг, се нарязва на късчета като за шишчета.
Маринова се в любима марината (всеки си има рецепта за такава) - най-често слагам по 2-3 с.л. соев сос, уорчестър; около 50 мл бърбън; черен пипер и кимион, малко чили сос, 1 с.л. мед, и колкото странно да звучи - 1/4 ч.л. сода.
И го оставям да си се маринова и да си почива в хладилника - от тази вечер за утре вечер.

Отделно от това са необходими две-три тиквички и глава-две лук.
Тиквичките ги избирам да са по-малки, режа на кръгчета, леко осолявам и попарвам с вряла вода за няколко минути и оставям да се оцедят.
Лука режа на едро, осолявам и слагам малко оцет (лимонов сок и т.н.) и нежно посмачквам.
Слагам ги в купа и леко намазнявам.

Вземам една връвка (канап, дебел конец и т.н.) и нанизвам късчетата месо като ги редувам - месо, тиквичка, лук. Сетне се връзва и става един кравай.

На силно загрятата скара се пече до готовност като от време на време се залива с маринатата.

Докато се пече, на бърза на ръка се спрятат няколко пърленки - колкото връФки сме навързали.

Сервира се - отдолу пърленката, отгоре опечената връфка месо. Е може да се сложи и резен домат и нещо друго, но поради липса на такива - сложих резен лимон.



А това си получи заглавието - "гердан от врат",  благодарение на една виртуална приятелка

7 коментара:

  1. Много добре изглежда,а сигурно е и много вкусно.Поздравления за интересния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря - по-скоро е идея за поднасяне на печеното...
      А за блога - прощъпулник и непрекъснато или нещо променям или обърквам (по-често ...) или губя публикация ...

      Изтриване
  2. Шашлъците в Азербайджан се сервират винаги върху един вид хляб, който се казва - лаваш. Прилича на тънки пекани кори за баница. Получава се много вкусно. Месото пуска сока си върху хляба...голяма вкусотия..
    Тоз гердан, как ми се усмихва само..мммм.....

    ОтговорИзтриване
  3. А, Бате, ще ти се издирва адреЗа по спешност с тези рецепти!

    ОтговорИзтриване