събота, 10 януари 2015 г.

ВАРЕНА ШУНКА ОТ БУТ
Едно голямо парче от бута – около 2 кг, заедно с кожата.Месото се овързва с конец, за да се оформи и да запази формата си.Подправки: по 1 ч.л. кимион, черен пипер, червен пипер и смлян кориандър, 1 с.л. захар.

Овалва се хубаво в тях и се слага в съд с морска сол – обилно да го покрие. Така престоява на хладно 48 часа, като от време на време се излива събралата се течност.След това месото се изплаква и се слага в тенджера със зелев сок, няколко зрънца черен пипер, бахар и един-два дафинови листа. По желание може да се добавят и обелките на стар лук (те са за цвят). (един път бях сложил и ½ главичка червено цвекло – даде един такъв наситен цвят).Вари се на бавен огън около 2 часа. (Ако има наличен термометър се следи t-та на водата да не става повече от 85С до 90С). Не трябва да се допуща да завира.След това се оцежда, подсушава и слага между две дъски и се притиска с тежест за около 48 часа.

Слага се в мрежичка (може да се използува такава от лук) и се провисва на терасата – на студено и проветриво, за около седмица.
Става разкошно…

(Съжалявам само за снимките - от стария телефон са)

2 коментара:

 1. Здравей
  А каква е трайността на изделието

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. в хладилника - 10-а дни, а във фризера - ?
   У нас не се задържа повече от седмица

   Изтриване