сряда, 25 юни 2025 г.

ДОМАШЕН ШОКОЛАД по-вкусен от нутела

 


    Разбира се, че това не е истински течен шоколад в оня смисъл на думата, под която го разбираме - захар, какао, какаово масло, мляко и т.н.
    За сметка на това е много лесен с минимални съставки, много вкусен и най-важното много по-здравословен. 
    Необходими са натурално качествено и неподсладено какао, мед и идея масло (обикновено, кокосово или ...).
На една с.л. какао - поне 3 с.л. мед и 1 ч.л. масло.
Всичко се смесва много добре и се проверява на вкус и сладост. Може да се добави още малко мед, примерно... или масло.
След кратък престой в хладилника е готов за нападане ...
Може да се яде направо с лъжицата, идеален е за палачинки, бухти, мекици и т.н. 
Ето това е съдържанието на готовия течен шоколад.

Нашият съществено се различава и може още повече като включим въображението си: 
- добавят се ситно смлени ядки лешник, или обелем бадем, или кашу, или орех ... 
може и ситно нарязани стафиди и т.н.; 
може да се добави ванилия, или канела,или идея кардамон (по арабски бичим); А който иска, може да си бухне и лъжичка сухо мляко.
Ето тука е вариант направен от този лесен домашен течен шоколад с добавка към основните съставки по 1 с.л. от моя любим орехов крем или орехово масло, за който доста съм писал в блога си.
Тъй като лешниците не са ми най-любимите (не знам защо - може би защото в детството се "борехме" с чепупките и трябваше едно по едно да ги ръфаме от храсталака ...). Па и орехите винаги съм ги намирал за по-полезни от лешниците... (тях да си папат катеричките).

Как се правят и други варианти имам ей тука в блога:

Пробвайте и няма да съжалите - прави се буквално за минутки, а че е здравословен просто няма как да се съмнявате.

вторник, 24 юни 2025 г.

ЯХНИЯ ПИЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ

 


 Пилешко рядко готвя - още от казармените години не ми е най-любимото месо, но все пак се случва понякога да ни текне сърце и за него... Тази яхния е невероятно вкусна, прави се много бързо и лесно (впрочем може да се сготви  и със заешко или друго леко месо) и при това само в една съдина.
За около 4 порции са необходими - приблизително 500 грама нарязано на едри късчета пилешко месо (гърди и бут - без кожа и кост); 1 голяма лук- на ситно; 2-3 скилидки чесън на ситно; 1 морков - на кубчета; едно бурканче домати консерва или 1-2 домати обелени и нарязани на кубчета; 1 буркан консерва зелен фасул; сол и черен пипер на вкус; магданоз за поръсване; 1 с.л. брашно и поне 2 с.л. олио (може по една олио и масло).
    Изпълнението е от няма накъде по-лесно, след като всичко горно е предварително подготвено и нарязано:
В загрятата смес от олио и масло се запържват до леко зачервяване късчетата пилешко; след това се добавят нарязания лук, чесън и моркови и след като омекнат се долива течността от буркана зелен фасул и поне още 1/2 ч.ч. топла вода. Силата на котлона се намалява и се оставя да къкри. Сега е моментът да се отдели горе долу 1/2 ч.ч. от течността в тигана и да се добавят доматите. Като поизстине отделената течност в нея се размива брашното и се връща обратно в тигана. Слага се и 1 с.л. сушени зеленчуци, с каквито винаги разполагам. Добавя се зеления фасул, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя до къкри още поне 10-а минути, които са напълно достатъчни, за да стане яхнията. Буквално преди сервирането се ръси със ситно нарязания магданоз.
За разлика от пилешкото, зеленият фасул ми е доста любим и в блога си имам няколко рецепти с него, а вероятно мога да дам и доста повече, но и за него съм писал по-рядко:
Пробвайте, лесно е и при това много вкусно!

понеделник, 23 юни 2025 г.

ЗЕЛЕН ТАБАСКО СОС

 


    Оказва се, че домашният табаско сос може да се направи доста лесно и при това да се нагоди на собствения вкус откъм лютивост и добавки.
    Предвед на тази публикация е зеленият табаско сос - не се чудете, такъв няма да срещнете по магазините, но може да си го направите сами и притова по нищо не отстъпва на типично червеното табаско.
    За направата на домашен табаско сос и неотстъпващото му почти по нищо домашно чили съм отделил малко местенце в блога си, а именно:



писал съм и за направата на сос от чушки 
СОС от червени чушки (или "кетчуп" от печена капия) , който също може да се направи по турски бичим доста лютив с добавка на люти чушлета в него
Допълнително ще дам няколко линка от блога ми, които също могат да бъдат полезни:
или пък как да спестим средства като овкусим зехтин или пък олио.
На домашните майонези съм посветил цяла страница с много начини на направията.
Същото е положението и начините за направия на домашен тарама хайвер.

След това, по моему полезно отклонение, се връщам към зеленото табаско. Както е ясно от наименованието, той се прави от зелени люти чушлета.
Между снимките и обясненията има известна разлика, но ще обяснявам "в движение":
Започвам с това, че са необходими поне едно кило зелени люти чушлета и за тях около 270 грама сол - от зор 300 грама.
Чушлетата се измиват добре, режат им дръжчиците балабар с шапенцата. Разпорват се по дължина и семките се отделят. Чушлетата се нарязват на ситно, а семките се завиват в марля. Всичко това се слага в подходящ голям буркан и на пластове се засипва със солта като се завършва с нея. 
Направих голямата дивотия да ги нарежа на колелца, да ги бухна в шишета с широко гърло и да слагам солта. 
В името на експеримента - в едното шише бяха чушлетата само със сол, а в другото - с добавка на 1 к.ч. ябълков оцет.
Тези само със солта си запазиха идеално зеления цвят, а тези с оцета станаха с един мътно зелен цвят. Така че само сол...
Всеки ден съдината трябва добре да се разтръсква, за да се разбърква съдържанието. Съдината се държи без капак, а само с марля с ластик отгоре.
Чушлетата се оставят така "да си зреят" поне 3 седмици - нищо няма да им стане за това време.
Идеалният вариант е този, който описах, а не който първоначално пробвах, защото сетне трудно се отделят семките и меленето с блендера става бая бавно. Ако семките са отделени в марля, просто много добре оцеждат, смилат с пасатора и прецеждат и ползва само отделения сок. 
Зелената част се пасирата също и прецежда през сито заедно с отделения сок при зреенето на чушлетата.
При прецедения сок вече могат да се слагат добавките по собствен мерак - разни миризми като смлян черен пипер, балсамов оцет, сос от нар и т.н. Тука се оставя да се вихри собственото въображение и вкус ...
Този път реших да отделя само полученото табаско - солен сос с добавка на 3-4 с.л. бял балсамико сос и напълних 500 мл шише с него.
За да не си играя с останалото количество да го прецеждам, изцеждам и т.н., му добавих 1 с.л. мед, 1 с.ч. горчица, 1/2 с.л. хрян и 1/2 ч.л. черен пипер, добре обърках и напълних в бурканче.
Както го кръстих, получи се "зелено табаско песто", от което 1 ч.л. във всяко ястие му придава невероятен вкус и аромат.
За икономическия ефект няма да говоря - едно шишенце 175 мл табаско е около е около 4,00 лв, а цялото ни количество дори и при днешната цена от 5,00 лв за кило зелени чушлета излиза в пъти по-изгодно.

Пробвайте и няма в никакъв случай да съжалите!