Определено не става дума за "рецепта", а за един сравнително лесен начин за консервиране на домати за зимата.
В момента домати в двора бол. Не всичко може да се изяде или пък да се нареже и прибере във фризера. Остава си старият изпитан метод с пълнене в буркани. Какви е въпрос на предпочитание- може от детско пюре, лютеница или компот.
Изпълнението е изключително лесно: Доматите се измиват и цепват на четири откъм върха. Заливат се с вряла вода за около 20-30 сек. и след това бързо се охлаждат.
Обелват се от ципата и нарязват на кубчета като се пълнят направо в голяма тенджера.
Тенджерата се слага на котлона и доматите се "варят" колкото да заврат.
Тук има различни вариации - при тях могат да се добавят ситно нарязани обелени моркови, чесън, чорбаджийски чушки, магданоз или босилек. Въпрос на предпочитание и желание...
Понякога ги осолявам с идея сол максимум 1 ч.л. сол на 1 кг продукт.
Опитва се и ако е много кисело може да се добави и идея захар.
Веднага след това се прецежда през едро сито и само гъстата маса веднага пълни в бурканите. Тъй като пари, е желателно бурканът да се държи с онези ръкавици за печене... Веднага се затваря с капачката и бурканът оставя върху нея до изстиването му.
Така направени доматите издържат без допълнително консервиране.
За по-голяма сигурност във всеки буркан може да се сложи по един аспирин.
Не съм забелязвал голяма разлика в трайността на двата варианта.
Прецеденият сок се връща в тенджерата и вари до желана гъстота. Пълни се в бутилки или бурканчета по същия начин. Вече и доматеният сок е готов.
Направо две в едно.
Сравнително лесно и просто. Докато го пиша, щях да направя поне 3 кг домати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар