сряда, 25 юни 2025 г.

ФРИСА НА ТИГАН

 


    Както много често съм писал, на нашия пазар има едно малко рибно магазинче, което горе долу два пъти седмично го зареждат с прясна риба от Гърция - па и цените му са напълно умерени. Та често си купувам разни рибочета като колиос, фагри, милокоп и т.н. и т.н.
 Наскоро попаднах и на тази рибка, чието име ФРИСА нищо ама съвсем нищо не ми говореше. Любезно ми беше обяснено, че е голяма сардина - между 0,5 и 1,5 кила ставала и била много вкусна. Това последното се оказа напълно вярно.

Има и нежни люспи, които лесно се чистят с тъпата част на ножа, а ако се залее с топла вода, може да се премахнат и на ръка или с гъбата, без цялата кухня да става в люспи.
Беше ми обяснено, че пържена ставала много вкусна, но след като я почистих, реших да я филетирам и тогава й се замислих - дали на скарата, дали на грил тигана или направо печена в тигана. Тъй като филенцата са тънки и крехки, надделя варианта за тигана.
Следва овкусяване с щипка сол, идея бял пипер, малко лимонов сок и няколко капки зехтин.
Естествено и кратък престой в хладилника - 30-40 минутки са напълно достатъчни.
Тиган с незалепващо покритие се загрява и филетата се пекат от двете страни - първо откъм кожата за 3-4 минути и сетне от другата страна - за около 2 мин.
На снимката (не е идеална) изглеждат като прегорели, но не е така.
Вървят си страхотно с картофки и ледено студено питие.
Ако Ви падне подобна рибка, не я подминавайте - дзверски вкусна е, както и да я приготвите.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар