четвъртък, 26 юни 2025 г.

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ЛИМОНОВ ЗЕХТИН


    В Италия и в Кипър на много места можеш да откриеш лимонов зехтин, който впрочем е и доста скъпичък. В някои наши магазини вече също може да се открие на цена между 15,00 лв и 22,00 лв за разфасовка от 200 мл.
    Твърди се, че е много полезен, защото освен ползите от зехтина, добавката на лимон усилвала неговите антиоксидантни свойства като в същото време съчетава пикантния вкус на зехтин с освежаващия вкус на лимона.
    Най-често се ползва се дресинг на салати, за овкусяване на зеленчуци на грил или на някои морепродукти.   
В Италия има едно градче Лимоне сул Гарда (до езерото Гарда), където се отглеждат много лимони и може да се купи местно лимончело в много разновидности или пък лимонов зехтин.

    На практика лимоновият зехтин е екстра върджин ароматизиран с лимони. За направата му накисват лимони в екстра върджин за продължително време, за да може ароматът им да абсорбира и остане трайно в зехтина. Доколкото ми е известно цели пресни лимони се накисват в зехтина, но нещо този вариант не ми харесва.
    Направих един два опита и стигнах до извода, че най-добър ефект се постига с полуизсушени кори на лимон - нарязани на ситно, напълнени в бутилка от зехтин до 1/3 и заляти със зехтин. И сетне забравени поне за един месец в шкафа.
    
Следва прецеждане и нашият лимонов зехтин е готов за употреба - ароматен и вкусен. 
Пробвайте и няма да съжалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар