За ползите от ореховите ядки няма да говоря много: редовната им консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава лошия холестирол, спомага за запазване на паметта, предпазва от Алцхаймер и мн.др. Всичко това се дължи на това, че са много богати на антиоксиданти и най-вече на Омега-3.
Маслото от орехи се прави чрез пресоване на сурови орехи. Истинско масло от орехи няма как да си направим в домашни условия - просто съоръженията са адски скъпи, но можем да направим нещо, което наистина е много добро и се доближава до него.
В блога съм писал как се прави лешникова паста (тахан), като по подобен начин се правят и бадемовото масло и сусамовия тахан. Единствено е правилно да се казва тахан за сусамовия, а за всички останали - масло.
Много харесваме да си хапваме орехи в къщи, но по разбираеми с оглед възрастта и зъбките, това е трудва задача.
Затова си правя орехово "масло" или орехова паста.
Блендера ми поема 300 грама сурови орехи и и затова началното каличество е толкова.
Всичко е в снимки - блендер - 300 грама сурови необелени орехи. В никакъв случай печени - губят около 30 % от полезните си свойства.
Консистенцията е суха и за да се получи продукта трябва да му се сложи малко мацзнотийка -вместо олио, зехтин и т.н., предпочетох малко малко масло.
Благодарение на него, при смилането се получава наистина орехова масло.
Снимките са през 30 сек. работа на блендера, за да не прегрее и кратки почивки за уредчето.
Почва да придобива маслена консистенция.
Смилането се прави бавно и на етапи - уредчето не е е особено мощно.
В един момент ореховата паста се прев ръща направо в масло. Иска още малко смилане.
Тука е моментът да споделя - още малко мелене и в кутийка. Иска малко сол в добавка, че си е направо безвкусно, колкото и да е вкусен смленият орех.
Залага се нова партида от 250 гр. орехи и всичко от А до Я.
Значи пъървата партида става направо на масло, което може да се овкуси и да се ползва за какво ли не - за палачинки, за готвене, за направа на разни дипове, дресинги и т.н.
Може да се смеси с още краве масло или зехтин и т.н.
Само че моята цел беше да получа още по-здравословен продукт.
Затова - на 250 гр. орехове ядки - 250 гр. мед.
Следва отново яко смилане до получаване на еднородна консистенция.
Много се чудих дали да бухна 4-5 скилидки чесън - щеше да стане трИпач, но се ограничих със сока на 1/2 лимон при пасирането.
Пробвайте и няма да съжалите - нещо дзверски здравословно и страхотна добавка за какво ли не ....
Пробвайте и няма да съжалите - нещо дзверски здравословно и страхотна добавка за какво ли не ....
Няма да кажа НАЗДРАВЕ, защото това е за укрепването на ОрганизЪма ...
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеКато бях малък родителите ми правеха мед, масло и орехи (защото бях малко слабичък) и взимах всеки ден по една супена лъжица.Много го харесвах.
Изтриване