Наближава сезонът на боровинките и правенето на сладко от тях. Без бой си признавам, че това е едно от любимите ми сладка (вкл. и като мармалад и желе). Освен че е идеално за палачинки, пържени филийки, страхотно си върви с патешко магре и някои печени месца.
Когато ми попаднат, особено на изгодна цена, купувам доста и правя бая бурканчета. До преди години ползвах за сладкото обикновена захар, сетне минах на кафява захар (особено мусковадо, че придава карамелен вкус). После се отказах от захарта и подслаждах с мед.
Имам обаче един специален начин на направия, при който не използвам какъвто и да е подсладител и при това постигам още ефект - по-голямо количество сладко. Та затова и правя тази публикация.
Обикновено всички рецепти за слодко започват с измийте плодовете и на кило плод вземете или кило захар или в най-добрия случай 800 грама.
И аз ще започна така - на кило боровинки вземете поне 600 грама сладко ябълки и 1/2 лимон. Измийте и почистете боровинките. Лимона накиснете с средно топла вода със сода за около 30-а минути и добре го измийте и след това си отрежете половинката.
В подходяща тенджера се слагат боровинките и 1/2-та лимон. Ябълките се обелват и почистват от сърцевината и семките.
Настъгват на ситно ренде и се добавят към боровинките.
(снимката е с илюстративна цел - да се видят ябълките). Смесват се много добре.
Съдината, в която ще се варят, се слага на котлона, който се включва на слаба степен (3-та от 9) и се оставят така поне за 30-а и повече минути. Най-много да се разбъркат 1-2 пъти. При тази ниска температура няма врене, кипене и не се образува пяна. След този половин час силата на котлона са намаля на още една степен по-ниска и пак си се оставя да си къкри. Всичко в това време си се вари бавничко, постепенно се сгъстява и за около час е готово.
Готовото топло сладко ведна се пълни с сухи леко затоплени бурканчета, стягат се капачките и оставят обърнати върху тях до пълното им изстиване.
Впрочем, сладкото става уникално вкусно - достатъчно на сладост, макар без захар и какъвто и да е подсладител и при това ябълките изобщо не си личат те са се стопили и са станали част от сока...
Освен че е напълно здравословно и направо БИО, има и още достойнство - количествено.
Как се прави "Фалшив" конфитюр от смокини , при който се ползват ябълки вече съм обяснявал.
Пробвайте и няма да съжалите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар