понеделник, 2 септември 2024 г.

ПАСТЕТ ( ПОМАЗАНКА) ОТ СИРЕНЕ

 


    Че не е пастет щом е от сирене е съвсем ясно, по-скоро е помазанка, ама тази думичка нещо е изчезнала от речника ни.
    Признавам си, че това не е моя идея, а е спомен от детството:
    Баба, когато правехме овче сирене и след като оформяше сиренето на равни парчета, за да влизат в тенекията, изрезките ги отделяше за баница, за нещо друго, но оставаха все едни такива ситнежи ... Тях ги намачкваше яко, смесваше с овче масло и зелентии от двора. Те това най ми харесваше да си намажа препечената филия хляб върху печката с дърва.

Та да си дойда на думата: В последно време продават по някои магазини едно такова натрошено сирене, което е много подходящо точно за баница.
Само че от него може да се направи точно една помазанка, която е невероятно вкусна за препечени филийки и за много други неща.
Давам примерни количества: -около 400 грама сирене от това натрошеното се изкисва в прясно мляко (не във вода), за да се обезсоли.
-100 грама хубаво масло се оставя да се размекне на стайна температура;
Необходими са още 1-2 скилидки чесън (може и без него); 1/2 ч.л. бял смлян пипер; една клонка копър нарязан на ситно.
Това се условните съставки - сетне ще поясня какво още.
Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до много гладка смес.
Прехвърля се в подходяща съдина и заминава в хладилника.
Това е нещо като базов вариант. От тук нататък влиза в действие нашето въображение и мераци.
Само този вариант е достатъчен за наистина за хубаво намазване на препечени филийки и направа на сандвичи.
При смилането може да се добавят и ядки орехи.
Тръгваме с идеите - 1/2 ч.л. пушен червен пипер;
и като го подхванем - малко повечко чесън, наситнет магданоз; настъргани и други сирена; горчица; нещо лютивичко - като моя чили сос или табаско сос;
Основното е сирене обезсолено, масло и от там нататък - въображение. Затова казвам -пак не е рецепта, а начин на направия.
Правете смело и оставяйте на своите мераци.
НАЗДРАВЕ!

МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ, ЯБЪЛКИ И СМОКИНИ

 


 Тази година в двора сливи бол - само мерак да имаш да правиш вкуснотии - сладка, мармалади, печени със сирена на фурна и т.н. За направата на много лесното сладко мусковадо от сини сливи вече писах.
    Сега е ред на един невероятен мармалад от сини сливи, ябълки и смокини.
Необходими са 3 кг сини сливи, 1 кг сладки ябълки и около 600 грама зрели смокини, както и 500 грама кафява захар Мусковадо и един добре измит лимон, резнат на две.
Всички плодове се измиват добре, нарязват на парчета като се отстраняват костилките, сърцевината на ябълките (не се белят) и евентуално увредени места по тях.
След нарязването всичко се слага направо в чувена (чугунената съдина, в която ще се пече).
Ето го и самият чувен.
Пече се на 180С около 45 минути. Сетне на 150С за около час.
Съдината се вади внимателно от фурната и с пасатора (с метален накрайник) всичко се пасира до желана гладкост. (Разбира се, половинките лимон преди това се вадят и след пасирането пак в съдината). 
Печенето продължава без капак до стигане на желаната гъстота.
Сетне топло топло в бурканите, те - върху капачките и т.н. От това количество се получиха 5 бурканчета по 300 грама и едно малко.
На когото захарта му се вижда малко или скъпа, може да ползва обикновена - по собствен вкус (някъде около кило поне).
Количествата плодове също могат да се комбинират по собствено желание.
Ами това е - просто и лесно. Само мерак да има ...

ЧУДО КЮФТЕНЦА - ОТ НИЩО НЕЩО

 


    За кюфтетата съм писал толкова много, че ако изведа всички публикации, цяла страница няма да ми стигне.

    Впрочем първата ми публикация в блога беше за студентските кюфтета, които бяха уникални и си остават уникални и до ден днешен.

    Тези кюфтета, които сега предлагам, наистина са уникални, дзверски вкусни и напълно бюджетни. Буквално от нищо нещо - от 400 грама мляно месо, поне 20-а кюфтета, които могат да нахранят цяла кохорта гладници.    

Няма да Ви мъча, а веднага давам количествата: 400 грама мляно свинско месо (бут, плешка, от ребрата - в кварталната месарница ги смилат за секунди).

Така че с месото проблема е решен. В къщи се настъргват на най-ситната решетка на рендето 600 грама обелени и почистени картофи. Това е най пипкавата част. Леко на ръка се изцеждат и добавят към смляното месо. Слагат се и 100 грама лед, както и подправките- сол, черен пипер, щипка индийско орехче и поне две супени лъжици от моите сушени сушени зеленчуци, в които има всичко необходимо. Яйце и лук не добавям.

Пада яко бъркане и размесване. Поне 10-а мин. и сетне в хладилника за 24 часа.

След това отново разместване и оформяне на кюфтета. Нареждат се на дървена дъска с желана големина - моите като тенис топка.

Връщат се в хладилника да си отдъхнат от насилието върху тях.

Пържат се в силно загрята мазнина - смес от масло, олио и захтин, като се пущат на 2/3 от обема на тигана. И се джуркат със самия тиган. Демек тиганът се разтръсква и те сами си се обръщат вътре.

В краен случай се обръщат с лопатката.

Сетне върху кухненска хартия да поеме мазнинатата. В същатата мазнина се изпържват една две крастивички - като тиквички са...

Пробвайте смело, правят се лесно и при това са много икономични и     НАЗДРАВЕ!