неделя, 1 септември 2024 г.

Сладко мусковадо от сини сливи в чувен

 


 За пореден път няма да казвам, че това е рецепта, а е просто начин на направия, който всеки може да адаптира по собствен вкус.
Тази година сливата в двора даде много плод па и доста опада по земята. Сливите са едни такива огромни, почти колкото малки ябълки. За сравнение съм сложил една обикновена голяма синя слива и се вижда, че е почти три пъти по-малка.
Реших да направя сладко - обичам го почти толкова като това от смокини. 
То добро решение, но ми се искаше да е с минимум усилия. И го измислих- печене в чувена. Чувен е нещо като котле от чугун, вътре е емайлирано и си има и капак. Купувано от Калафат Румъния, където му казват така.
Три кила и малко сливи се измиват добре и се нарязват на кубчета с желана големина и направо се пущат в чувена. Едстествено костилките, нараненото или леко червивото се изрязват.
За това количество нарязани сливи прецених, че един пакет 500 грама кафява захар Мусковадо е напълно достатъчна.
Сипва им се отгоре, леко се разбърква и се добавя 1/2 ч.ч. вода.
Захлупва се и във фурната на 180С за около 30-40 минути.
След това температурата на фурната се намаля на 150С и след около час се маха капака и се слага един добре измит лимон, нарязан на четири.
Пече се до желана гъстота. Само един път съм го разбърквал и няколко пъти го наглеждах.
Понеже беше доста течно, се пече около 3 часа докато се сгъсти добре. 
От снимката се вижда колко се е изпарило.
Чувенът изглежда ужасно, но споко - само едно накисване и се измива много лесно.
Резултатът - 5 бурканчета по 300 грама страхотно сладко с леко карамелен вкус от мусковадото.
В този вариант е много по-удачно отколкото печене в тава, защото няма никакво пръскане и т.н. Чувенът може да се замени с обикновена чугунена тенджера.

Правете смело - става лесно - отнема най-много половин час за миене и нарязване на сливите и сетне два три пъти разходка до фурната за наглеждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар