понеделник, 2 септември 2024 г.

ПАСТЕТ ( ПОМАЗАНКА) ОТ СИРЕНЕ

 


    Че не е пастет щом е от сирене е съвсем ясно, по-скоро е помазанка, ама тази думичка нещо е изчезнала от речника ни.
    Признавам си, че това не е моя идея, а е спомен от детството:
    Баба, когато правехме овче сирене и след като оформяше сиренето на равни парчета, за да влизат в тенекията, изрезките ги отделяше за баница, за нещо друго, но оставаха все едни такива ситнежи ... Тях ги намачкваше яко, смесваше с овче масло и зелентии от двора. Те това най ми харесваше да си намажа препечената филия хляб върху печката с дърва.

Та да си дойда на думата: В последно време продават по някои магазини едно такова натрошено сирене, което е много подходящо точно за баница.
Само че от него може да се направи точно една помазанка, която е невероятно вкусна за препечени филийки и за много други неща.
Давам примерни количества: -около 400 грама сирене от това натрошеното се изкисва в прясно мляко (не във вода), за да се обезсоли.
-100 грама хубаво масло се оставя да се размекне на стайна температура;
Необходими са още 1-2 скилидки чесън (може и без него); 1/2 ч.л. бял смлян пипер; една клонка копър нарязан на ситно.
Това се условните съставки - сетне ще поясня какво още.
Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до много гладка смес.
Прехвърля се в подходяща съдина и заминава в хладилника.
Това е нещо като базов вариант. От тук нататък влиза в действие нашето въображение и мераци.
Само този вариант е достатъчен за наистина за хубаво намазване на препечени филийки и направа на сандвичи.
При смилането може да се добавят и ядки орехи.
Тръгваме с идеите - 1/2 ч.л. пушен червен пипер;
и като го подхванем - малко повечко чесън, наситнет магданоз; настъргани и други сирена; горчица; нещо лютивичко - като моя чили сос или табаско сос;
Основното е сирене обезсолено, масло и от там нататък - въображение. Затова казвам -пак не е рецепта, а начин на направия.
Правете смело и оставяйте на своите мераци.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар