понеделник, 2 септември 2024 г.

ЧУДО КЮФТЕНЦА - ОТ НИЩО НЕЩО

 


    За кюфтетата съм писал толкова много, че ако изведа всички публикации, цяла страница няма да ми стигне.

    Впрочем първата ми публикация в блога беше за студентските кюфтета, които бяха уникални и си остават уникални и до ден днешен.

    Тези кюфтета, които сега предлагам, наистина са уникални, дзверски вкусни и напълно бюджетни. Буквално от нищо нещо - от 400 грама мляно месо, поне 20-а кюфтета, които могат да нахранят цяла кохорта гладници.    

Няма да Ви мъча, а веднага давам количествата: 400 грама мляно свинско месо (бут, плешка, от ребрата - в кварталната месарница ги смилат за секунди).

Така че с месото проблема е решен. В къщи се настъргват на най-ситната решетка на рендето 600 грама обелени и почистени картофи. Това е най пипкавата част. Леко на ръка се изцеждат и добавят към смляното месо. Слагат се и 100 грама лед, както и подправките- сол, черен пипер, щипка индийско орехче и поне две супени лъжици от моите сушени сушени зеленчуци, в които има всичко необходимо. Яйце и лук не добавям.

Пада яко бъркане и размесване. Поне 10-а мин. и сетне в хладилника за 24 часа.

След това отново разместване и оформяне на кюфтета. Нареждат се на дървена дъска с желана големина - моите като тенис топка.

Връщат се в хладилника да си отдъхнат от насилието върху тях.

Пържат се в силно загрята мазнина - смес от масло, олио и захтин, като се пущат на 2/3 от обема на тигана. И се джуркат със самия тиган. Демек тиганът се разтръсква и те сами си се обръщат вътре.

В краен случай се обръщат с лопатката.

Сетне върху кухненска хартия да поеме мазнинатата. В същатата мазнина се изпържват една две крастивички - като тиквички са...

Пробвайте смело, правят се лесно и при това са много икономични и     НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар