събота, 20 юли 2024 г.

МАРИНОВАН ЗАЕК ИЛИ ЗАЕК ПО ИТАЛИАНСКИ

 


 Заешкото месо традиционно се приема, че е по-здравословно от останалите меса (снинско, телешко и т.н.) и значително по-вкусно, когато е приготвено добре. В същото време то е с много по-малко мазнини от другите меса и е прието да се приготвя след мариноване и да се поднасяне с различни сосове и зеленчуци. В същото време от него може да се прави кайма (кюфтета и п.), че дори и колбаси (салами, луканки и суджуци).
    В блога имам няколко начина на направия на заек и са:

Заек в гърне

Яхния заек със сини сливи



 Имам и една специална рецепта за заек по арменски, която не съм публикувал още в блога, но и това ще направя в скоро време.
 Сега е ред на тази много различна направия на заек.
Зайчето се разфасова на части, измива и слага в тенджера със студена вода, в която са добавени 1 с.л. сол, зърна черен пипер - 10-а и бахар- 5-6, карамфил - поне 3 броя; звездовиден анасон - 1 бр.; 2-3 дафинови листа; 3-4 скилидки чесън; 1 глава лук; 1 нарязан на едро морков; щипка риган или мащерка; поне 1 с.л. масло;
Вари се на бавен огън (6 ст от 9-тте на котлона) и се отпенва от време на време.
Когато е сварено се вади, оставя се да изстине и бутчетата, гърдите, гърба се обезкостяват.
Останалото месце по главата, тънките части и т.н. ще се ползва заедно с прецедения бульон за приготвяне на супа, а и защо ли не на ризото...
Отделеното едро накъсано месо се пълни в буркан или два (в зависимост от количеството), без да се натъпква, а само се нарежда като в буркана се слагат ситно нарязан чесън, зрънца черен пипер и бахар.
В касеролка се загрява зехтин - само се загрява, а не се довежда до степен като за пържене и се налива внимателно в буркана/ите/. Стремежът е да не останат места с въздух, а зехтинът добре да покрие всичкото месо.
Следва добро затваряне и поставяне на бурканите в хладилника поне за седмица.
След това месото маринованато заешко е идеално за консумация - не че не може и преди това де ...
След този престой в хладилника може спокойно да се напада - невероятно мезе към всяко питие. Сочно, крехко, ароматно и дзверски вкусно.
Впрочем поднесен с пикантния мармалад от люти чушки е направо върхът.
Защо този маринован заек в буркан съм си го записал като заек по италиански не знам.
Издържа почти месец в хладилника - до толкова време са устисквали бурканите като съм правил по два заека.
Зехтинът от буркана не се изхвърля - идеален за овкусяване на салати или други ястия.

Правете смело - дзверски вкусно зайче е, и НАЗДРАВЕ!

АНАНАС на скара - десерт или мезе

 

 Ананасът може да бъде страхотен десерт, може да влиза в плодови салати, но и може да бъде страхотно мезе към изискано питие.
То няма какво много да се обяснява, но все пак:
Първо трябва да се избере зрял ананас - на пипане да е еластичен, а не твърд. Обелва се и се нарязва на резени по дължина (като пържолки). Нека на някои от тях остане и част от дръжката.
Съвсем леко се напръскват с лимонов сок, щипка захар и се оставят така поне за час.
Загрява се грил тиган и леко се намазнява. Резените ананас се пекат от двете страни до получаване на характерните резки от печенето. През цялото време се заливат с портокалов сок, а в края на печенето се намазват с мед.
Поднасят се в чиния като се заливат със соса от печенето и с добавка на резенчета синьо сирене.
Тази снимка е заради френското бренди Наполеон - няма право да се нарича коняк.

Трябваше да се постарая повече с презентацията, ама ... не. 
Дори нямах намерение да го показвам, но се присетих, че такова чудесно мезе не трябва да бъде подминавано.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!



петък, 19 юли 2024 г.

СКАРИДИ С ПОРТОКАЛОВ СОС

 


    Скаридите могат да бъдат много разнообразни като ястие. Лично  аз ги предпочитам в масло и/или с някакъв сос. 
    Преди да продължа с начина на правията ми ще да покажа и други варианти за приготвяне на скариди, които са в блога ми:

Фламбирани скариди на тиган

Пикантни шишчета от скариди на пара

полезен съвет за скаридите


    Скаридите много си допадат с разни цитрусови плодове или сок от тях. Това е вариант на приготвяне с портокалов сок и не само.

       Необходими са:
  •  около 800 грама едри пресни скариди или пък замразени (които идват ценово по-изгодни); Това количество е поне за 4-5 човека.
  • сокът на един голям портокал (или поне 3/4 ч.ч.); около 1-2 с.л. намачкана месеста част на портокала и поне 1 ч.л. настъргана кора от него
  • 1-2 с.л. зехтин и толкова соев сос
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол и желателно бял пипер
около 60-70 грама масло
На скаридите се премахват главите, с ножица се отрязват мустаците и по възможност се премахва черната вена отгоре им.
В подходяща купа се смесват портокаловия сок, зехтина, соевия сос, лимоновия сок, солта и пипера и се слагат скаридите да се мариноват - поне за 2 часа.
В подходящ тиган се загрява маслото и в него се слагат настърганите портокалови корички - започва да се носи аромат на цитрус (тук аз добавям и лимонови корички и 1 ч.л. настърган джинджифил И 2-3 скилидки чесън на резенчета за пикантност - няма ги горе при продуктите, защото са по мой вкус и не всеки го харесва).  Отцедените от марината скаридите са слагат в тигана, запържват се буквално за 2-3 минути и като почнат да променят цвета си, се обръщат от другата  страна и буквално след минутка се налива при тях остатъка от марината, слага се остатъка от марината, месестата част на портокала; Вари се буквално 2-3 минути и котлонът се изключва като скаридите се поръсват с още малко пипер.
(Тука имам две отклонения - първото -с джинджифила и резенчета чесън и второто - когато сложа маринатата при скаридите, наливам и около 50-60 мл бърбън. Това не е по рецепта, а си е моята добавка).
Сервирам със соса от готвенето и ръся с магданоз.
Моите добавки не са задължителни, а всеки може да прецени какво още да добави.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!