сряда, 18 септември 2024 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ за начинаещи и както да направим от него

 


    Не гледайте, че изглежда неугледно. Това е най-крехкото и невероятно вкусно печено пиле и при това направено по най-лесния начин.
Подготовката на пилето за печене отнема не повече от 5 минути и сетне шапка на тояга.
    Начинът за направия е пригоден и удобен за най-непредубедените в кухняна и готвенето, т.е. за тези, които във възможностите им е да сварят яйца, без да изпонацапат цялата кухня.
    Необходимо е едно цяло пиле - около 1,5 кг са, но се оказа, че е множко много за двама. Трябват още около 100-а грама масло, сол, черен и червен пипер, чесън и лук на прах, 1-2 ч.л. царевично нишесте и от там един плик за печене.
    Размекнатото масло се смесва с всички подправки (вкл. и нишестето) да се получи нещо като мека каша. 
    Не препоръчвам пилето да се мие, а просто се подсушава с кухненска хартия.
    С ръка се осолява леко откъм вътрешността и се намазва с малко с маслената смес. За разкош може в коремчето да се бухнат резени ябълка или лимон; може и друг плод.
    Пилето се слага в плика и пак с ръка, там където е възможно под кожата се напъхва от маслената смес , намазва се обилно и отгоре навсякъде, където е възможно. 
    Сега идва моментът на истината - дали да се налее чашка бира, чашка бяло вино или нещо друго. Заложих на най-нетрадиционното - едно кубче гъбен бульон (колкото да не ги харесвам, ама доста хора ги ползват и няма лошо) разтворено в около 300 мл марна вода (демек с телесна температура - да не ме питате какво е това "марна").
    Пилето е полегнало в плика на гърба си и вирнало предизвикателно крачета и гърди нагоре. Връзваме със свинска опашка, но му оставяме малко отворче да може да си дихти и бух тавата във фурната на 170С с вентилатор. 
    За около 40 мин.  Сетне следва най-трудното - тавата се вади, с ръкавици се измъква плика и с малко манипулации тип акробат пилето се обръща наопак и пак във фурната за около 30 мин., но този път на 160С.
    Не е необходимо да се проверява какво е станало. След толкова време е на път да се "разкапе". Режем торбата и обръщаме пилето, намазваме обилно със сос от нар и малка поръска от лютив червен пипер (или пушен, или просто червен) и обратно на 180С с вентилатор да се зачерви от срам. - не повече 7-10 мин.
    Тавата се вади - има перфектно опечено пиле, а около него невероятен маслено-гъбен сос, с който могат да се заливат късовете месо.
    Гарнитурата - каквото Ви е кеф - картофено пюре, варени картофи, пържени картофи, доматена салата и т.н. Ако не Ви мързи, може да спретнете едни галушки, ама нали рецептата е за неизкушени - нека си сварят два три картофа, обалят, неражат на ситно и поръсят с настъргано сирене.
    Двете души се борят с това пиле, хапват туй онуй и оно си артисва кажи речи целото.

ЧАСТ ВТОРА -  какво да направим с остатъка?
Останалото печено пиле ще обезкостим и ще отделим за пилешка супа или каша с пилешко - около 300 до 500 грама.

Внимание! Костите не се изхвърлят, а отиват с разни работи - морков, лук, чесън, дафинов лист, резенчета целина и още какво ли не още, за направа на пилешки бульон.
Който не го мързи и е мераклия за по-вкусен бульон, може кокълчета да ги пъхне в тавичка, ще бухне малко овкусена сол от моята гурме сол, малко нарязани зеленчуци и ще запече във фурната на 250С  почти до тъмно кафяво.
Сетне продължението: Всичкото това загоряло почти по черноморски да го сложи в голяма тенджУра и да завари с добавяне на вода 2 пръста над него за час и сетне и прецеди и получения бульон отново до редуцира до прилична гъстота. Замразява се във формички за лед, сетне в торбичка и се вади нужното количество.

ЧАСТ ТРЕТА:
След като отделихме месо за супа, остана още доста печено пилешко.
Реших, че е идеално да направя котлети (демек кюфтета). На бърза ръка се сваряват два-три средни картофа и се намачкват с вилицата без особено престараване.
Накъсаното или нарязано печено пилешко се смесва с картофеното пюре, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. инд.орехче; 1/2 настъргана (или нарязана на много ситно) глава лук, 1 пресована скилидка чесън; Носи и други подправки по желание.
Омесва се много добре, оформят се кюфтета в силно загрята мазнина, която да стига поне до половината им. Пърженето е за кратко, колкото да промят цвета си към зачервяване (нали всичко е сготвено предварително).
Когато се обърнат, както са си в тигана могат да се поръсят със ситно нарязан кашкавал или някакво друго твърдо сирене.
Докато си се пържат могат да се обелят домати и крастивици и да се подготвят като гарнитура.
От това количество излизат 10-12 кюфтета в зависимост от големината.
Сервирах ги точно по този начин - с домати и краставици.
Е, някой да не си помисли, че всичко това се прави в един ден - вчера пилето, днес кюфтетата, утре супата и т.н.
Това е идеалният начин да оползотворим едно пичено пиле и нищо да не се изхвърля.
Ха-ха, нека Ви разсмея малко - тези 12-а кюфтета за двата ни пак са много и което артиса може да се сготви на следващия ден като кюфтета с доматен или бял бешамелов сос.
Това е моят икономичен вариант за начинаещи.
Па и с едно пиле от малко повече от 1,5 кг за около 7,50 лв, двама пенсионери могат да изкарат почти цяла седмица и то все с вкустотии на масата.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар