четвъртък, 19 октомври 2023 г.

БРАШНО ОТ НАХУТ как да го направим и употреба

 

Кажи речи няма човек, който да не е чувал или пък виждал в продажба брашно от нахут.

Ползите от него са много:
  • безглутеново, което е най-важното му предимство
  • съдържа много фибри и протеини и направо може да се нарече заместител на месото за някои вегани
  • съдържа много минерали и основно витамини като В6, както и на желязо, магнезий и калий и при това е богато на фолиева киселина.
Продава се на много места - основно в хипермаркетите, специализирани магазини за био продукти и т.н. Цената му варира между 4,00 и 6,00 лв за 0,5 кг, а за онова наречено био - от 9,00 лв та до 13-14 лв.

В същото обикновеният сушен нахут се продава между 5,00 и 7,00 лв килото, а печеният т.нар. леблебия около 10,00 лв.

За мене купуването на брашно от нахут на тези цени си е направо чисто разточителство, защото може да си го направим в къщи по най-лесния начин и при това едно кило брашно да ни излезе на покупната цена на кило нахут, т.е. поне два пъти по-евтино.
Всичко това ще ни струва да отделим малко от собственото си време, но можем и да го направим и ей така между другото докато вършим още нещо нещо.

Може да се приготви както от обикновен сух нахут, така и от печен. Правил съм двата варианта като намирам, че няма някаква съществена разлика, освен че печеният по-лесно се смила. 
Печеният нахут се приготвя много лесно - просто се разстила в тавата на фурната и се пече на около 180С -200С максимум за 20-30-а минути. Може да се сложи в тавата и върху хартия за печене - товата по-лесно се измива. След като изстине е готов за мелене.

Количества не давам, но все пак си струва да се прави поне от един килограм нахут.
Необходими са ни блендер, кафемелачка, ситна цедка и подходяща съдина.
В блендера на партиди в зависимост от мощността му се смилат зърната нахут и се пресяват през цедката. Каквото остане по-едро се смила в кафемелачката.
Кило нахут в моя блендер се смила на почивки максимум за 10-а минути. 
След пресяването полученото брашно се слага в буркан с капачка и е готово за ползване.
Приготвянето е безотпадно.

Посъщия начин се прави и  Брашно от елда


Остава и да обясня за какво може да се ползва, защото у нас употребата му не е много популярна дакото в Близкия Изток и Индия употребата му е значителна и е известно като грамово брашно или бесан.
На първо място място може да се ползва изцяло като заместител на обикновеното брашно от тези, които имат непосимост към глутен - и/или в комбинация с други безглутенови брашна.

За тези, които нямат такива проблеми - може да се слага като добавка в обикновеното брашно в обем до 25-30 %. като по този начин се увеличават количествата протеини и фибри в печивото.
Подходящо е за направа на бисквитки, крекери, основа за пица или за хляб и питки.
За веганската или зеленчуковата пица е много подходящо като основа.

Служи идеално за сгъстяване на ястия, супи или сосове вместо обикновено брашно или нишесте.

Може да се ползва за паниране на риба или месо. Прави се панировка от нахутено брашно с яйца (подправки и т.н.), която може да се ползва както при пържене така и при печене (особено на пиле или риба, които получават хрупкава коричка).

От нахутеното брашно може да се направи и "качамак" като замести царевичното брашно, а съотношението брашно вода е 1:3-5.

Направа на хумус:

Направията е проста - брашното се сварява до желана гъстота като се ползват 100-а грама от него с около 400 мл вода. Като поизстине малко се прехвърля в блендер, добавят се 3-4 с.л. сусамов тахан, няколко скилидки чесън, сол на вкус, сока на 1/2 или 1 лимон (зависи от големината), 1-2 с.л. зехнин и се блендира. Сетне се прехвърля в подходяща съдина, ръсва пак със зехтин като може да се поръси с чили на люспи или магданоз и т.н.

Крекери по сицилиански:
около 200 грама брашно се сварява до гъстота с около 800 мл вода като в зависимост от желанието може да се посоли на вкус или да се сложи захар. Добавят се и 1-2 с.л. масло.

Ако се прави солено при варенето се добавят ситно нарязан магданоз, или зелен лук и се подправя с подправки по желание.
Сгъстената маса се излива в пластмасова бутилка и оставя за няколко часа в хладилника да стегне.
След това се нарязва напречно на кръгчета, които се пържат в много олио до зачервяване и след изваждането се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.

По същия начин се прави и сладкият вариант като може да се подправи с вания, канела или джинджифил.

Стават хрупкави и много вкусни. Получава се доста голяма количество.

ЗАБЕЛЕЖКА: При варенето на нахутеното брашно трябва да се бърка старателно, че има свойството бързо да загаря и залепва.

Заместител на яйцата при направата на палачинки:
едно яйце се заменя с 2 с.л. нахутено брашно смесено с 2 с.л. вода.

За това как се прави тесто от него или с неговата добавка няма да пиша (ясно е), но имайте предвид, че е по-хигроскопично от обикновеното брашно. Няма и да пиша, че от него могат да се прави парено тесто за еклери и т.н.

Направете си сами нахутено брашно и го ползвайте смело.

сряда, 18 октомври 2023 г.

Да оползотворим пулпата от сокоизтисквачката и не само

 


    В къщи много често се правят зеленчукови сокове със сокоизтисквачката. Поради едни причини по едно време почти през ден се правеше сок от червено цвекло, моркови и ябълки.
    
Много сокове правя и с блендера, когато бързам и не ми се почиства сокоизтисквачката. В блендера всичко се слага измито и добре почистено и се смила. За да е добър сокът най-често се прецежда, а отделената твърда част се изхвърля.
Със сокоизтисквачката нещата са по-различни: единствено червеното цвекло се слага добре обелено, а останалите плодаве или зеленчуци - само добре измити и нарязани на парчета.
Отделената в контейнера на машинката пулпа се изхвърля безапелационно.
Дори и при направата на доматен сок се отделя пулпа от кожичките, семенцата и др.п., която се изхвърля.
Всичко това беше до един момент преди години, когато взех и включих, че изхвърлям напълно годен продукт, който е добре изцеден, но е запазил в себе си всички витамини и полезни вещества.
В тези времена, когато всичко поскъпва, е много важно да умеем да икономисаме малко и да поевтиним разходите за храната си.
Оказва се, че по този начин изхвърляме по 15, че и повече % от изстисканите продукти.
    Преди да продължа просто искам да спомена, че подобни идеи съм давал в блога си, а именно -
    Как да си направим 
или пък 
или пък

и много други подобни, но да продължа:
    
    Поради това промених начина на изцеждане на зеленчуците, а и на някои плодове.
    Просто ги почиствам добре - примерно на морковите се маха несъедобната част и леко се остъргват с обратната част на ножа, на ябълките се махат дръжките и семенниците и т.н. 
    При пущането им в сокоизстисквачката - примерно, първо червеното цвекло и след приключа с него вадя пулпата му в отделна съдина и след това продължам примерно с морковите; процедирам по същия начин; сетне ябълките и т.н. Това почистване ти отнема буквално минутка. Когато е еднороден зеленчук, няма никакъв проблем. Особено благодатни са доматите.
    По този начин пулпата е отделена и отива за сушене. Изсъхва, особено в топлите дни, буквално за 24 часа. Съхранява се по видове в добре затварящи се буркани.

        Когато  правя сок в блендера, вече не прецеждам сока само през цедка, а в цедката слагам марля на 2-3 слоя и изцеждам максимално. Така пулпата губи много от течността и по-лесно съхне.

    Пулпата от ябълките като изсъхне може леко да се смели и става като брашно и може да се слага в сладкишите и какво ли не.

    За цяла година имаш буквално без пари срещу малко усилия страхотни добавкщи за супи, ястия и какво ли не още.

    Преди изцеждането на портокали или лимони добре ги накисвам в вряща вода и сетне измивам със сода. След изцеждането им, корите не изхвърлям, а с остро ножче изрязвам горната им част, нарязвам на ситно и сетне изсушавам. Съхранявам по същия начин в буркани.

    По същия начин се процедира и когато се правят разни плодови млека - например от овесени ядки, от бадеми и т.н. Отцената твърда част може да се изсуши се получават разни брашна и т.н. Писал съм доста.

    А знаете ли, че може да си направите и дори "Мляко" от семена на пъпеш?
     
Е, за днес стига. Досадих доста, но ако не Ви мързи, пробвайте! Сокове се правят непрекъснато и материал за сушене има винаги. Зимата също съхне, но по-бавно, а може и да се суши във фурната на 50С с вентилатор.
    

понеделник, 16 октомври 2023 г.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БУРКАН

 

    Когато живееш в апартамент и то с малко мазе, нямаш възможност да залагаш бидон за кисело зеле. Преди години пробвах на терасата с малко бидонче (25 л), но след първия опит се отказах. Хем малко количество, хем миризми, хем замръзва в големите студове и прецених, че този зор не си струва.
    Затова преминах на варианта със зеле в буркани. Ползвам трилитрови или обикновени компотени буркани с капачка.
   Както за киселите краставички, които приготвям, и тука ще дам няколко варианта, за да не се повтарям с темата за зелето:

ПЪРВО за кисело зеле в бидон, както съм го правил във време оно:
Избират се зелки от сорта "кьосе", почистват се от парцалестите листа, кочанът се издълбава и се слага в него по 1 с.л. морска едра сол. Зелките се нареждат в бидона плътно с кочана нагоре, между тях се слагат листа от дюля, както и няколко дюли на половинки, 1-2 хряна; няколко ябълки; глава или 2-3 червено цвекло; В бидона се налива леко затоплена вода, в която са разтворени около 40 грама едра сол на литър вода. Желателно е бидонът да е с канелка и на 2-3-я ден започва претакването. За около месец зелето е готово.
Само се подсещам корените хрян се слагат не веднага, а поне 10-а дни по-късно.
Готиното на този вариант е, че в бидона може да се сложат зелени домати (леко боцнати с лицата тук таме), един два моркова, че и повече и т.н. Получава се хем кисело зеле, хем нещо като туршия...
Пробвал съм в бидона да слагам и цели глави чесън - направо върховно.
Слагал съм и смокинови листа ...
Резултатът все е бил страхотен.

ВТОРО за най-простия начин, когато се получава т.нар. "дива ферментация":
Зелките се нарязват на ивички с острия нож и слагат в голява тенджера. На кг зеле се предвиждат 35-40 грама едра морска сол, с която се засипват и се забравят за поне 24 часа. 
След това зелето леко се намачква и пълни в бурканите - дали са 3 л или компотените е без значение.
Има си достатъчно сос след осоляването - не е необходимо да натъпчват яко. Просто се пълнят с част от сока и оставят с леко с отвинтена капачка за няколко дни.
Ферментацията си върви и на 5-6 ден добре се затварят и оставят. За около 20 -а дни зелето е е готово.

ВТОРИ подвариант:
За кило зеле се настъргват около 250 грама моркови и всичко е като е като в предния вариант.

ТРЕТИ подвариант:
Нарязано зеле, настъргани моркови и нарязани на ивички червени пиперки (а и зелени такива). Солта е ясна - около 40 кг на зеленчук.
Нищо не изключва и добавката на настърган хрян, на зърна черен пипер и бахар, че и дори дафинов лист. 
Всичко е въпрос на вкус.
ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: 
тук по-скоро става дума за мариновано зеле:
1 кг зеле, нарязано на ивички
200 грама настъргани моркови
200 грама настърган или много ситно нарязан лук
2-3 скилидки чесън на много ситно
по 1-3 червени и зелени пиперки, нарязани на ситно или на ивици - въпрос на желание
по 30 грама сол и захар
по 3-5 с.л. зехтин и толкова ябълков оцет
Всичко се омесва в голяма тенджера и оставя да 24 часа. След това се пълни в компотени буркани или такива по 3 л. Остава се с леко открехнат капак за 3-5 дни и след се затягат. След 20-а дни е налице неверятно зеле.
Бележка: тук го направих малко по-различно: морковите са на кръгчета; добавих и нарязани зелени домати; както и няколко корнишончета на кръгчета, а има и малко ситни парченца карфиол, както и в единия компотен буркан - 1 люто чушле.
Идеята е, че вариантите могат да бъдат направо множество.

ПЕТИ ВАРИАНТ:
БЪРЗА САЛАТА от зеле:
около 1   кг зеле, което се ностъргва на ситно.
2 средни лука, настъргани на ситно
1 морков - също на ситно
1 скилидка чесън, ситно настъргана
1 с.л.захар
4-5 с.л. ябълков оцет
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
1 морков настърган на ситно
сол и черен пипер на вкус
Всичко се омесва добре и слага в хладилника за 2-3 часа.
Преди сервиране може да се добавят 1-2 с.л. майонеза.
Голяма вкуснотия и разядка за питието.

Правете смеело и наздраве!