петък, 9 октомври 2020 г.

Зеленчуков бульон и други полезни неща


 Сега очаквам въпрос - каква е тази снимка на обелена глава лук?
    Е и аз ще задам въпрос - какво правите с обелките от лука? Изхвърляте ги, без да се замислите, нали така? Същото правим и с люспите от чесъна.
    А дебелите дръжки на магданоза къде отиват - в коша за боклук, нали?
    Какво правите с обелките на моркова, картофа, целината? А с изрезките и обелките от доматите и чушките?
    Та какво прави всеки един от нас в кухнята - мие зеленчуците яко, изкисва ги (някои и това правят заради нитратите), сетне бели яко и сетне готви. А обелките- в кошчето за боклук. За някои зеленчуци изрезките могат да стигнат 10-15, че и 20% от теглото им.
    Това значи, че на всяко дадено на пазара левче някъде до 20 стотинки отиват в коша за боклук. Все едно да развалиш едно левче на стотинки и от тях 20 да пуснеш направо в боклука...
    Е, заинтригувах ли Ви?
    Поне 90 % от тези обелки, изрезки са напълно годни за употреба - все пак не купуваме гнили картофи, наранена целина и т.н.
    В едно семейство, в което се готви редовно - за два три дни може да се събере предостатъчно количество най-различни зеленчукови обелки. Вместо да се изхвърлят, се събират в найлоново пликче и се съхраняват в хладилника. А в студено време - може и на терасата.
    Сетихте ли се вече какво следва? Всичките те заминават в тенджерата с подходящо количество вода, сол, черен пипер, че и едно-две дафинови листчета и варене на бавен огън - до получаване на хубав зеленчуков бульон.
    След като го прецедим, вече можем да изхвърлим обелките. Те са дали всичко от себе си. 
    С един куршум - два заека, както казват - намаляваме количеството на боклука, който изхвърляме (утилизира се и по-лесно) и в наличност между 1,5-2 литра истински зеленчуков бульон.
    Мисля, че не се налага да обяснявам за какво може да се ползва, но се басирам, че  в пъти е по-вкусно всяко ястие приготвено с този бульон отколкото с гола водА.
    Пробвайте! Не е трудно - просто трябва да преодолеете някоя и друга бариерка в себе си ...
П.П. това се изрезките от зеленчуците за вчерашния зеленчуков постен гювеч (и такъв се прави в къщи - да не  се чудите, не се ядЪт мръФки всеки ден при тез ми ти пенсии).
А ето ги претворени в 2,5 л разкошен заленчуков бульон за без пари. И при тома с него направих телешко варено днеска, което стана дзверски вкусно - е не е традиционното варено, но беше в пъти по-вкусно.

6 коментара:

  1. Ако мога да дам идея - от целите стръкове магданоз правя песто. Не съвсем цялата дръжка, махам най-дебелата й част. Обаче трябва да се сложи достатъчно течност и мазнина, за да не изгори блендерът. Съвсем икономично песто - с вода, олио, чесън, белени слънчогледови семки и малко кашкавал (може и без).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра идея ... Приемам я без резерви. Само че и най-дебелата част не изхвърлям, а я нарязвам на много ситно и пасирам без проблем

      Изтриване
  2. Както винаги, полезни съвети и идеи!
    Като се има предвид цените на стоките в България!

    ОтговорИзтриване
  3. Точно това имам предвид. при тези цени - трябва да сме изобретателни. Не знам дали Ви прави впечатление в последно време цените пълзят лека полека и неустено нагоре ...

    ОтговорИзтриване
  4. Бате,
    не изхвърлям обелките.Съхранявам ги или в хладилника или във фризера.Имеме кучета и котки на село та за тях правим бульон с някоя и друга кост.Но и аз правя така домешен бульон.А от известно време искам да си закупя и кухнески компостер.Той е също за тази цел - от кухнески отпадъци да се произведе качествен тор.Защото имам и един заек, та имам и естествена тор.
    Поздрави, чудесни и лесни за изпълнение идеи за цените в България !

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се, че в твое лице имам съмишленик. Жалкото е,че малко хора постъпват по този начин

    ОтговорИзтриване