неделя, 1 октомври 2023 г.

ГЪШИ ДРОБ С БРЕНДИ "АРАРАТ"

 


    Гъшият дроб ми е любим деликатес и въпреки цената му, си позволяме от време на време да се поглезим с него. Той не е за наяждане или преяждане, а просто да му се насладиш. Затова по 150 грама в суров вид са напълно достатъчни на човек.
    За да се получи добър резултат е много важно дробът да се подготви правилно, за което вече съм писал.
    Преди да продължа, ще кажа само, че това е най-бързият, най-лесният начин и при това дзверски вкусен начин да се приготви гъши дроб.
    Полузамразеният дроб се нарязва на парчета (най-добре около 3х3 см), леко осолява и опиперява (най добре с бял прясно смлян пипер). 

    След 15-а минути се пуща в добре загрят тиган с незалепващо покритие, запържва се буквално за 2-3 минути като се разбърква и в момента, в който започне да променя цвета си към леко зачервяване, му се сипват 80-100 мл  арменски"Арарат". Котлонът се изключва, съдината се покрива с капак и така се оставя за поне още 5-6 минути. При махане на капака и в момента, в който се поднася, може да се фламбира.
    Получава се невероятно сочен, ароматен и дзверски вкусен гъши дроб.

    Както видяхте, няма някаква особена рецепта, а просто начин на направия.
    За любителите на гъшия дроб ще дам няколко линка за начините на направията му, а именно:


    И няма да съм аз ако в тази публикация не взема да спомена нещо много полезно. При пърженето на дроба се отделя доста мазнина в тигана, а конякът се е изпарил. С 1-2 с.л. от мазнината се залива самият дроб при сервирането, но остава доста голямо количество още. Може да се ползва и друг път - за овкусяване на някое ястие, но най-добре е в момента в нея да се изпържат картофки.
Обелените картофи се нарязват на пръчици, слагат се в голяма купа с хладка вода, добавят им се по 1/2 ч.л. сол, сода и колкото и да звучи странно - суха мая.
След 30-а минути се  измиват много добре, подсушават се с кухненска хартия и на партиди се пържат в останалата гъша мазнина. Ако е малко мазнината, може да й се добави малко зехтинец.
Това са най-невероятно вкусните по дзверски пържени картофки.
Само заради тях си заслужава да пробвате моя гъши дроб с коняк "Арарат".
Правете и НАЗДРАВЕ, защото всичко си върви деално с хубаво питие.

понеделник, 25 септември 2023 г.

Кюфтета от тиквички и пилешко месо

 


    Тази публикация бих започнал както в някои популярни сайтове, пущащи хиляди реклами и които започват с "вземете настъргани тиквички, добавете накълцано пилешко и подправки по собствен вкус и ще се шашнете от уникалните кюфтета".
Както винаги в блога ми започвам с това, че не става дума за някаква стриктна рецепта, която следва да се спазват грамчета и милиграмчета, а по-скоро иде реч за начин на направия. 
За целта ни са необходими 2 средни тиквички, както и  около 600 грама пилешко месо - от гърдите и бутчето почти поравно.
Тиквичките се настъгват на едро ренде, леко осоляват и оставят да си отдъхват.
Пилешкото се нарязва също на кубчета, личва му се поне 1-2 с.л. зехтинец, малко църно пиперче, идея цървено пиперче - малко люто и малко сладко, все на вкус. Не забравяме и солчицата.
И нека всичко са почине за поне 30-а минути.
Тиквичките се изстискват с голям ентусиазъм, направо да останат на сухо и ги хвъргаме в купата на блендера с пилеЩото като не забравяме и поне едно яйце.
Блендиране без голям ентусиазъм. Гледаме какво се е получило и при необходимост 1-2 с.л. галета, малко ситно нарязан копър - идеално си върви с тиквичките,още малко солчица и отново блендерчето да се потруди.
Важното е да е получи достатъчно гъста смес, която да държи форма.
От нея с намазнени ръце оформяме кюфтета с желана големина и пържим в зехтин с добавка на патешка мас почти едно към едно.
Готовите кюфтачета вадим върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Тука има един тънък момент - за двама човека, без да са много ящни, изпрЪжваме поне 8 кюфтенца.
Останалата кайма, също я правим на кюфтета. Нареждаме ги върху някаква подложка и във фризера.
Като се схванат от студ - в торбичка с надпис и да си седят в ледовете на Арктика.
Няма да обяснявам колко дзверски вкусни са тези кюфтенца.

Впрочем и лук не съм слагал - нещо не ми се връзва с тиквичките и пилешкото. Който иска може да го накълца на едро и да го сложи в блендера при останалите продукти.
Ако се наложи да се добавя галета или брашно за сгъстяване на сместа, то може да се добави и 1/2 ч.л. сода, защото ще станат по-пухкави при пърженето.
Поднасянето им може да стане със зелена салата, домати, пържени или варени картофи, на когото както му харесва. За мене добавката едно млечно-майонезено сосче с чесън е направо необходимост.

И за последно при днешните цени това са си направо бюджетни кюфтета.
Правете смело и няма да съжалите.

И с хубаво питие НАЗДРАВЕ!









    


неделя, 24 септември 2023 г.

Как да си направим домашна галета

 
Баба казваше, че е грехота да се хвърля хляб. Дори и на животните не даваше от хляба - той бил за човеците.  И хлябът винаги трябваше да си стои върху долната коричка, а не обърнат или настрани, защото това водело до фукария.
В нй-ранните ми детски спомени, веднъж седмично, най-често в петък или събота, пещта на двора се опалваше и Баба изпичаше по една фурна хляб.  Най го обичах още врящ от пещта и с аромат на дим и бучка домашно овче сирене.
Сетне се появиха купоните от ТКЗС и огромните самуни от селската фурна.
Сега такъв хляб няма. Купуваме някакъв от хлебозаводите, а време за направата на домашен обикновено нямаме.
Та този ми ти хляб има свойството много бързо да изсъхва и да не хваща мухъл. Ако си забравиш филийката на масата вечерта, на сутринта намираш сухарче.
Независимо от това, хляб в къщи не се хвърля, освен ако не е мухлясъл, което рядко се случва.
Та от стар хляб правя доста неща, а именно:

Уникално вкусни пържени филийки


дори съм се изхитрил да го вкарам при направата на наденички

Та да си дойда на думата: филийките стар хляб нарязвам на ситни късчета и ги оставям върху вестник да изсъхнат добре.
След това ги събранявам в хартиен плик.
Като се съберат по-голяма количество смилам в блендера. Сетне ги пресявам през ситото и хоп в голям буркан. 
при смилането може да се сложи  и някаква подправка - малко чубрица, някакво пиперче ... ей така за аромат.
Иканомията е двойна - не се хвърля хляб, не се дават пари за купуване на готова галета, а такава имаш винаги под ръка и може да се употреби за какво ли не ...
Бъдете икономички.