Баба казваше, че е грехота да се хвърля хляб. Дори и на животните не даваше от хляба - той бил за човеците. И хлябът винаги трябваше да си стои върху долната коричка, а не обърнат или настрани, защото това водело до фукария.
В нй-ранните ми детски спомени, веднъж седмично, най-често в петък или събота, пещта на двора се опалваше и Баба изпичаше по една фурна хляб. Най го обичах още врящ от пещта и с аромат на дим и бучка домашно овче сирене.
Сетне се появиха купоните от ТКЗС и огромните самуни от селската фурна.
Сега такъв хляб няма. Купуваме някакъв от хлебозаводите, а време за направата на домашен обикновено нямаме.
Та този ми ти хляб има свойството много бързо да изсъхва и да не хваща мухъл. Ако си забравиш филийката на масата вечерта, на сутринта намираш сухарче.
Независимо от това, хляб в къщи не се хвърля, освен ако не е мухлясъл, което рядко се случва.
Та от стар хляб правя доста неща, а именно:
Уникално вкусни пържени филийки
дори съм се изхитрил да го вкарам при направата на наденички
След това ги събранявам в хартиен плик.
Като се съберат по-голяма количество смилам в блендера. Сетне ги пресявам през ситото и хоп в голям буркан.
при смилането може да се сложи и някаква подправка - малко чубрица, някакво пиперче ... ей така за аромат.
Иканомията е двойна - не се хвърля хляб, не се дават пари за купуване на готова галета, а такава имаш винаги под ръка и може да се употреби за какво ли не ...
Бъдете икономички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар