събота, 6 октомври 2018 г.

Хрупкави сиренки от стар хляб


  Съботно все си поставям въпроса за закуската и все гледам да са различни неща. 
 За днешната закуска започнах от снощи. Установих, че пак се е понасъбрал сух хляб. Мислех за пържени филийки, че стават най-лесно, но реших, че трябва да е нещо по-различно...
 Тъй като закуската днес е за двама човека, ще дам количествата които ползвах като уточнявам, че се получиха 25 броя, които могат да стигнат и за четирима.
4 броя филии бял хляб се начупват, без да се махат корите и заливат с около 300 мл прясно топло мляко и се оставят за през нощта в купа - хубаво да се напоят.
Сутринта се разбиват с миксер набързо или с вилица - повечко време.
Натрошават се не по-малко от 100 грама сирене (в случая 150), добавя се едно или две яйца (едно, защото бе огромно), 1 ч.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, която се загася с няколко капки лимонов сок.
Всичко се разбърква с лъжица и се преценя дали сместа е достатъчно гъста. Тъй като млякото не бе отцедено от хляба, ми се видя леко течно и добавих 2 с.л. брашно.




С лъжицата се гребва от тестото и се пуща в силно загрято олио. Олиото трябва да е повечко.
Пържат се до зачервяване от двете страни.
Става много бързо - буквално за по минутка две от всяка страна.

Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме мазнината.
Истината е, че поемат малко повечко мазнина.
За сметка на това стават невероятно хрупкави и разнообразни по форма.

И са невероятно вкусни.

Поръсват се с пудра захар при сервирането.

Могат да се хапват и със сирене, и с различни сладка или мед. За мен интересното бе, че някак си сиренето не се усещаше толкова и не бяха солени.

Оползотворихме стария хляб в една приятно хрупкава и вкусна закуска. И най-важното - много бърза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар