Поради липса на време за отчитане на Великденското агне, минавам с една рецепта от стар тефтер, която като си я прочетох, направо си спомних вкуса му и реших да я споделя:
4 яйца се разбиват с 200 мл майонеза, добавя им се 1/2 ч.л. сол и 2 с.л. брашно. Цялата тази смес се изсипва върху хартия за печене в тавата на фурната като се разстила така, че да заеме квадратна форма. Пече се на 180 С за 10-а минути. Готово е като се зачерви леко. В това време около 200 грама топено се намачкват, настъргват се 100-а грама кашкавал и се смесват с 1 пакетче крема сирене 125 гр. Блата се намазва със сместа от сирена и се навива на руло. Стяга се с фолио за опаковане и заминава в хладилника поне за нощ. На следващия ден е готово. Реже се леко под диагонал. Страхотно предястие ... П.П. Може да се наредят и тънкофайски резенчета шунка и т.н. Носи всякакви "полети" на фантазията ...
Признавам си, че съм любител на всякакви дреболии, но точно пуешки момици не бях ял и то единствено, защото не са ми попадали. А по нашите магазини не съм виждал да се продават. ..
Пуешки момици на фурна:
На тези налетяхме съвсем случайно в един магазин на другия бряг на Дунава.
Купих два пакета - продават си ги хората по 7,50 леи/кг или в наши пари за 3,50.
Позачудих се как да ги приготвя, вездесъщият Гугльо се оказа доста мълчалив по темата, а във ФБ един симпатяга ме посъветва - на фурна.
Та реших така да ги направя.
За 3-4 човека като предястие са необходими не повече от 400 грама.
Размразяват се, изкисват се за 3-4 часа във вода, но вместо оцет, сложих сока на 1/2 лимон.
След това се подсушават добре.
Слагат се в гювечето, бухва им се една бучка масло - 30-а грама; сипва се на око около 30 мл уиски (или водка), сол и черен пипер и заминават за 25 - 30-а минути във фурната на 220 С.
Дзверска вкуснотия и си върви с питието. Па и доста сосче се получи - за отопване с препеченото хлебче.
Наздраве!
Пуешки момици в масло:
Слагат се момиците в подходяща купа и се заливат с по 1 ч.л. соев сос, сос уорчестър и балсамико. Ръсва им се малко смлян бял пипер и се оставят да си починат в хладилника поне за час два.
В тигана се загрява малко масло и момиците се пържат буквално за 3-4 минути, колкото да променят цвета си. Вадят се и в маслото се излиза частта от маринатата, 1 малка главичка нарязан на ситно лук и 1-2 скилидки чесън и един настърган домат. Сосът се вари до сгъстяване.
Наздраве!
G
M
T
Text-to-speech function is limited to 100 characters
Колкото са майсторите, толкова са и начините на приготвяне на агнешкото бутче. Нямах намерение да правя отделна публикация, но все пак реших да споделя традиционния начин, по който го приготвям.
Необходимо е едно агнешко бутче около 1,5 кг, но и по-голямко е по-добре; сол, червен пипер, стръкчета пресен джоджен.
За мариноването: 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 ч.л. черен пипер; по 1/2 ч.л. смлян кориандър и чили; 1/4 ч.л. смлян розмарин, 3-4 с.л. водка.
Изпълнението е простичко, но започва от предния ден:
С остър нож се надупчва бутчето на десетина места. Смесват се в купа всички смески за мариноването и с ръка се втриват в месото. Бутчето се поставя в найлонов плик и заминава в хладилника за 24 часа.
Преди печенето се изсипва в метална тавичка, в която е сложена метална скара (за да не се опира месото на дъното на тавичката). Солта и червения пипер се смесват и с ръка се втриват в бутчето. На няколко места му се бодват стръкчетата пресен джоджен. В тавичката се налива вода (но често слагам бяло вино), завива се добре във фолио. И заминава във фурната на 230С.
Пече се така около час и половина.
След това се вади тавичката, внимателно се отстранява фолиото (да се изгорим от парата).
Залива с малко от соса от печенето и леко се намазва с червен пипер и мед.
Допича се още около 1 час на 180С.
По някое време бутчето се обръща и се повтаря процедурата с мазането с червен пипер и мед.
За толкова време месото се "разкапва" и отделя от костите.
Дзверски вкусно.
Наздраве!
Мога само да добавя още няколко снимки:
Тука е месото след махането на фолиото и леко запичане на 180С на вентилатор.
Много добре се вижда скаричката под него, за да няма допир с течността при печенето.
Сервирано със соса от печенето след леко сгъстяване и с картофено пюре.
Обезкостено и резнато.
и още един път - наздраве!
А че е дзверска вкуснотия е излишно да споменавам.
G
M
T
Text-to-speech function is limited to 100 characters