понеделник, 12 септември 2022 г.

Супа от пиле и яйца почти по китайски


 Пилешка супа с гъби и яйца.
 Какво толкова - нещо просто и лесно, но в случая - направо  вкуснотия.
    На първата снимка е оригиналната - от китайския готвач, а на втората - моето импровизирано изпълнение.
    Тази супа си има цяла история. На лятната почивка пообиколихме доста заведения - все на брега на морето - водата да ти се пличка до краката. В общи линии няма да изразявам негативни емации, но бях потресен от цени - средна надценка на някои неща над 600 % !!!??? Само за пример - кило цаца е 4,00 - 4,50 лв. 200 грама изпържена цаца - 8,00 лв.Да не казвам, че бях потресен от едни сандвичи - филийка хляб, затрупана с варен фасул и отгоре едно яйце на очи - 9,20 лв. Във ФБ бях пуснал доста такива недоразумения, според мене.
    Та в едно такова "капанче" - абе доста си беше голямо - поне 50 места, попаднахме на китайска кухня и тази супа - за цели 3,50 лв (юли) и цели 3,80 лв (преди дни). При положение, че навсякъде супите бяха минимум 5,00 лв, а рибената чорба - най-евтината 6,00 лв, направо се "вдъхнових" ....
    Като се има предвид, че пиле не ям още от казармата, а това е от преди почти 45 години, направо се изкуших - не само от цената, а от снимката в менюто ... Беше направо изкушаваща.
    Та се шашнах изцяло от супата - една такава като желирана, невероятно вкусна, гъбите в нея като някакви китайски, пилешкото месо - невероятно вкусно. Взе ми се ума.
    На следващия ден - пак я поръчах... Само че времето на "обяда" беше около 14,30 ч., когато изобщо само ние бяхме клиентите в заведението ... Малко "нагло" накарах сервитьорчето (украинче впрочем) да доведе готвача, защото имам обструкции ... При тази дума момчето позеленя един път, още два пъти си смени цвета и само каза "да,добре, но не се оплаквайте на шефката".    

Буквално 30 сек. след това се появи готвачът. Да не Ви казвам колко бях изненадан като видях, че е китаец... Беше като втрещено извънземно и невероятно смутен и притеснен. 
Казах му, че два пъти поред поръчвам тази супа и съм направо очарован. Човекът се отпусна и се раговорихме. За пръв пред чужд човек обясних, че съм кулинарен блогър и че с тази супа направо ме "довършил". Запознахме се, представих си се с  името, което малко от Вас знаят, а той каза, че е Йон Лян и от 10 години е в България. Работил е в изгорялата мелница на Созопол и още доста заведения.  Дори и в Хасково - наистина имахме китайски ресторант, който фалира ... защото собствениците им вдигаха цената на наема едва ли не всеки ден.
Тъй като трудно му произнасях името, рече "казвай ми Илиян" - и без това всички тука ми казват така. Пък аз като 
"тарикат" се бях подготвил с една моя книга и му я връчих с посвещение. И след това му поисках рецептата за супата. Обясни ми я най-подробно - оказа се нещо съвсем елементарно - пилешко, нашенски гъби, сол, пипер, картофено нишесте и някаква китайска подправка - уенджин (поне така си я записах). Е, търсих я навсякъде, но при нас я няма. Той я купувал от китайските магазинчета в София.  Не успях да я намеря ... Прибрахме се в Хасково - направих я супата ... Е, не се получи. Нямах картофено нишесте и ползвах царевично... Получи се нещо много добро, но не стана като желирана ...
Сега е моментът да кажа какво научих от китайския готвач - много често готвели пилешко - то май им е основно месо след свинското и разни морски дивотии... Та в пилешкото имало много хормони и добавки, та не било най-доброто. Неговата тайна рецепта била да се сложи пилешкото след измиване в голяма купа с вода, в която са разбити 1 ч.л. сол и 1 ч.л. лимонтозу. Да престои в тази вода поне час, след това да се извади и да се измие и може да се готви. Пробвах неговия вариант - след час и нещо в купата имаше нещо неописуемо - нещо като мазни и гадни петна. След сваряването месото си имаше истински вкус на пилешко. Пробвал съм този вариант на "изкисване" вече няколко пъти и като се има предвид, че почти не ям пилешко, вече имам напредък и поне 5-6 пъти съм го готвил.
Та да си дойда на думата.След неуспешния първи опит, при следващото ходене до морето, Шеф Илиян ми подари малко картофено нишесте и ми обясни, че това е базова рецепта и може да се прави в разновидности. Слагането на моркови, домати и др.п. било въпрос на лично желание. Та базовата рецепта: пилешко месо (бутче или друго) 350-400 гр., пресни гъби печурки нарязани по дължина - 400 гр., едно яйце, сол, черен пипер, идея джинджифил (и оная падправка, която не намерих, но може и без нея). Пилешкото месо и нарязаните печурки се слагат в тенджерата без мазнина, заливат с 1,5 л вода и се варят с малко сол до "разкапване" - около 40 минути. Пилешкото се вади и след леко охлаждане се накъсва на късчета и връща при гъбите и бульона. В това време едно яйце се разбива с вилица и след като бульонът заври в него се слага 1 с.л. картофено нишесте размито в молка водичка и след това с чаена лъжичка се добавя разбитото яйце.
Супата става разкошна. Ако не се получи като леко желирана, значи картофеното нишесте е било малко и трябва следващия път да се добави малко повече. При мен на третия път се получи с препълнена с.л. Истината е, че носи и различни вариации - с добавка на настърган морков, наситнен домат. Признавам и друго - сякаш не носи други подправки освен настъргания джинджифил, солта и идеята черен пипер... Всичко друго променя вкуса, а точно в този вариант се усеща най-вече пилешкото и колкото и да е странно безвкусните печурки придават също особен вкус, че и аромат ... За разкош при сервирането може да се добави в купичката 1/2 сварено яйце.
Пробвайте и няма да съжалите. НАЗДРАВЕ!

11 коментара:

  1. Бат Мити, жесток си , толкова години търся тайната на сгъстяването на тая супа. В гр.Русе я ям от над 15 години , а като прибавиш и сухо люто , такова трезве става след пиянска нощ .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Също не го знаех това за картофеното нишесте. Пробвай и ще чакам отзив.

      Изтриване
  2. Във Хонг Конг опитах подобна супа, беше сгъстена с част от сварените и пасирани гъби. Стана ми любима и доста често я приготвям. Купувам пилешки фенери, запичам ги на слаба фурна няколко часа, докато месото започне да пада от костите, обезкостявам. Бульона от костите се желира, прецеждам и използвам за супата. Много е хранителен и ароматен. Вкусът е по-различен от вареното пиле, но с нищо не му отстъпва.

    ОтговорИзтриване
  3. Click to go to the recipe website
    Asianfoodnetwork.com (1)
    2 hr 10 min · 4 servs
    Read full directions
    RECIPE
    SUBSTITUTIONS
    Convert to Imperial
    2 ½ liters Water
    2 slices Ginger
    ½ Chicken (cut into pieces)
    8 pcs Zhu (yu, washed)
    20 mL Goji Berries (washed)
    add Salt And Pepper
    Подправката се казва Yк Zhu - Соломонов език

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С ваше разрешение ще го допълня към публикацията

      Изтриване
    2. 2 ½ литра вода
      2 резена джинджифил
      ½ пиле (нарязано на парчета)
      8 бр Zhu (yu, прани)
      20 мл годжи бери (измити)
      добавете сол и черен пипер
      Подправката се казва Yк Zhu - Соломонов език

      Изтриване
  4. Благодаря. Може би е така, защото ми е останало това "джин" в края на думата.

    ОтговорИзтриване
  5. бате, трябваше да го питаш как го правят пилешкото месо в китайските ресторанти, що клипове съм изгледал що рецепти, че го сварявам, че го пържа, че го пека и няма и няма, не мога да го докарам като тях да е крехко и същевремнно да се усеща че е пържено...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За питането, питах. Ползват повече обезкостено бутче и съвсем закратко го запържват в олио (или олио и масло) в силно загрят тиган и сетне другите неща.

      Изтриване