сряда, 28 август 2019 г.

Фасул с картофи почти по Родопски


  Фасул с картофи под формата на чорба пробвах за първи път преди малко повече от 40 години - при един студентски поход из Родопите. Беше в едно малко селско кръчме. След това съм ял и яхния, но все в постен вариант.
 Бабите ми готвеха фасул с кисело зеле, фасул с ориз и кисело зело и все му казваха бурания. Бурания казваха и на ориза с кисело или прясно зеле. Но нямам спомен да са готвили само фасул с картофи.
 Та както и да е, но да се върна на ястието. Бях купил от пазара един Райкин боб, дето толкова ми го хвалиха, че ставал при сваряване като масло, че нямаше начин да не го купя и да не го пробвам още същия ден.
 Няма да обяснявам, че точно този Райкин боб излезна упорит и то доста, ама не колкото мене.
Турнах една голяма купа (около 400 грама) боб с две купи вода в кукъра - в моя става за около 25 минути. Но не - тропаше като джамен. Изхвърлих водата, сложих нова и реших да го облагородя с едно малко джоланче. Чак на след третото включване взе да дава признаци на омекване. Значи вече за петото включване на кукъра на същата програма, добавих глава лук нарязана на ситно, два моркова - единият на кубчета, другият настърган,  3-4 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио и два картофа.
След сваряването прехвърлих всичко в тавичка, обезкостих джолана, че се бе разкапал, сол на вкус, малко църно пиперче и пресен джоджен.
Запичане за 30-а минути на 200С във фурната и веднага след това на масата.
Невероятна дзверска вкуснотия, която си заслужава да се пробва. 
И да не пропусна, да Ви е сладко и НАЗДРАВЕ!



2 коментара:

  1. Бате,
    не съм срещала до сега тази комбинация - фасул с картофи.В днешно време не можем да имаме доверие каква стока купуваме.Особено фасула винаги го изписват " Добруджански ".Ако сам не си го произведеш няма как да си сигурен дали ще се свари.В търговската мрежа продават фасул стоял с години, който не се сварява бързо.Чудесно ястие се е получило, явно и ти с фасула / и не само с него / си доста упорит.
    Поздравления за успеха в приготвянето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти. А и ястиeто наистина стана вкусно

    ОтговорИзтриване