Това е рецепта за направата на едно уникално вкусно мезе - филе от сьомгова пъстърва.
Веднага без бой си признавам, рецептата не е моя, а на приятел - Стефан Стефанов, който първо ме изненада преди Великден с едно такова филе - за пробване, а след това ми прати и рецептата.
Ето я без каквито и да са промени:
Необходими са:
1 кг
филе с кожата от пъстърва, сьомга, сом. Трябва да бъде на две еднакви парчета.
100 гр. Сол
50 гр. Захар
1 равна шепа хвойнов плод едро смлян (задължителна съставка)
8 – 10 зърна бахар едро смлян
1 шепа синапови зърна
1,5 – 2 с.л. едро смлян бял пипер
1 ч.л. ситно смлян черен пипер
4 -5 китки копър
Приготовление:
Смесваме солта и захарта.
Със сместа намазваме филето. После поръсваме по отделно с всички подправки. Ръси се
само от към страната на месото. Така приготвяме и двете парчета филе. След това
нарязваме копъра и го слагаме върху едното парче филе, захлупваме с другото
парче (получава се като сандвич) и загъваме в алуминиево фолио. Слага се в
хладилник притиснато с дъска. След 24 часа се обръща и след още 24 часа се
изважда. Почиства се от подправките, измива се със студена вода и се подсушава.
Препоръчва се нарязано върху намазана с масло филия бял
хляб. Питието се избира според
вкуса.
Моите бележки:
Пробвах го, но с доста по-малко количество. Хем бях го опитал, хем имах някакво съмнение. Може би заради синапеното семе. Не мога да го понасям, Е горчица ям, но дори и краставички със синапено семе са ми ... Па и шепата ми е голяма.
Затова изобщо го пренебрегнах.
Сьомга с копър си върви идеално, но на мене 4-5 китки ми се видяха адски много и ползвах само една.
След подсушаването го оставих да си повиси една нощ на простора и тогава биде нападнато, но върху препечени филийки и "на голо"- смо резнато и с питие.
Дзверска вкуснотия.
Правете смело и му се наслаждавайте.
Наздраве на всички! Наздраве, Стефане, за сполучливата рецепта!
Няма коментари:
Публикуване на коментар