петък, 11 май 2018 г.

Печен агнешки врат


 Не знам как е с другите, но за мен агнешкият врат е най-вкусната част от агнето. Не че и агнето, когато е добре гледано, не е вкусно, но вратът все пак си е нещо по така.
 Печен е най-вкусен. В опичането няма нищо особено, но този ми начин е възможно най-лесният и затова го споделям.
 Необходим е един цял врат (около 1,5 кг е), който е достатъчен за 4-ри порции, както и подправки - сол, черен и червен пипер (желателно е пушен), няколко стръка пресен джоджен, стрък два пресен розмарин (ако няма, се заменя със сушен смлян), 1-2 с.л. олио, 1-2 връзки пресен лук и стрък два пресен чесън.


Най-често вратът е доста кървав и това налага изкисването му в хладка вода поне за 3-4 часа като водата се сменя на два три пъти.
След това леко се подсушава, смесват се сухите подправки и се втриват в месото. Леко се намазва с олио и прехвърля в плик за печене.
По желание, може да се намаже и с една лъжичка мед.
Зелентиите се нарязват и слагат в плика.
Пликът заминава в хладилника за 24 часа.
Цялата тази процедура по подсушаването и овкусяването отнема не повече от 10 минути. И сетне две минути за прехвърлянето на плика в тавата и слагането във фурната.
Преди пликът да се сложи в тавичката за печене, може да се добави к.ч. вода или бяло вино.
Пече се първоначално на 220С за около час и сетне още час на 180С.
При самото печене пликът поне 1-2 два пъти се обръща.
След изваждането се изчаква малко и може да се обезкости, тъй като рязането на врата е трудничко. Тогава вече може да се сервира заедно със соса от печенето и зелентийките.
Вратът става перфектен, крехък и Дзверски вкусен.

Този последният врат го пекох по съвсем различен начин: Първоначално на 140С около два часа, сетне на 220С за около 40 минути и на 180С още 40 мин. Направо само си падаше от костите.

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар