четвъртък, 15 август 2024 г.

Свинска плешка в буркан и собствен сос

 

    

    Приготвял съм свинско по какъв ли не начин - ако взема да ги изброявам сигурно една страница няма да ми стигне. Само че това  риготвеното в буркан направо ме очарова. И понеже не очаквам да се получи нещо почти остана без снимкова документация, а наличната направо не е за показване. Затова обясненията ми ще бъдат повече, а снимките - за фон.    

Кило и половина свинска плешка се нарязва на произволни парчета-къде продълговати, къде на кубчета, къде по- ситни ... Осолява се с около 20 гр. сол на кило като се размесва в някаква купа.

Взема се един буркан от 2,5 л - на дъното се слагат 5-6 зрънца черен пипер, 1-2 бахарчета и заради идеята скилидка пресован чесън. Пълни се с месото, което се натъпква с дървеното чукало на хаванчето. След 5-6 см пласт месо - отново черен пипер, бахар и чесън и пак месо - така до кратежа на месото.

Никаква мазнина, нищо друго. Единствената волност беше да лична в буркана около 50-60 мл уиски "Балантайнс".

Гърлото на буркана се затваря с два слоя алуминиево фолио, връзва се сериозно, слага се в тавичка и бурканът, както си е в тавичката заминава в студената фурна.

Включва се на 150С без вентилатор и се забравя за цели три и половина часа. Няма как да се провери готовността, но след това времеа фурната се изключва и бурканът си остава вътре - ако се извади веднага, може да се пръсне в ръцете Ви.

След като изстине се прави една особена "кострукция" . купа, която се застила със стреч фолио, в него се сипват 3/4 от съдържанието на буркана, покрива се с краищата на фолиото и отгоре се поставя купа с вода да го пресова.

Нека така да си престои поне 12-на часа в хладилника. 

Останалото съдържание на буркана се сервира със салата от варени картофи с праз или лук - зависи от сезона.

Може и с доматена салата и препечен лебец ...

Онова в купата, дето си е престояло в хладилника поне тези 12 часа - ама в случая от тази вечер за утре вечер, се е желирало и придобило формата на НЛО.

Прехвърляш си го в подходяща чиния и е желателно да се реже с остър нож, чието острие е облято с вряла вода.

Е те това е - мезе та дрънка. Слагаш си любимите салатки - като биволски катък, препечени филийки, медено масълце (не се вижда).

Напълваш голямата чаша с уиски - бърбън (да не се забрави леда) и смело се засяда на масата.

Нито в плик, нито във фурна, нито по някакъв друг начин се получава такава крехкотия.

Може би, защото за да се извади и да не се пръсне, се оставя за още поне 2-3 часа във фурната.

Пробвайте смело, сигурен съм, че ще стане дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!

КРЕМ ОТ ПРАСКОВИ

 


Това е наистина крем от праскови и то напълно здравословен - в него има само 1 с.л. захар, няма мляко, и на практика е само от две съставки - праскови и малко нишесте.

Направията е изключително лесна: Вземат се 4 добре узрели праскови, измиват се много добре, разполовяват се и се обелват. 

Две половинки се нарязват на кубчета. Останалите праскови се слагат в купата на пасатора с 1 1/2 ч.ч. филтрирана вода и се пасират до гладкост.

Количеството течност се измерва, защото от него зависи колко царевично нишесте ще се използва. Разчетът е около 60 грама за литър течност.

В подходяща тенджерка се сипва 1 с.л. захар и се пущат нарязаните кубчета праскова. 

Буквално след минута две се сипват пасираните праскови - в случая 700 мл - значи около 40 гр. нишесте, което се разтваря в кафяна чашка вода.

След като течността заври се добавя и разбитото нишесте. Вари се до сгъстяване при непрекъснато бъркане, че бълбука и се мъчи да пръска.

Оставя се да поизстине и се разпределя в купички и оставя да се охлади много добре.

Може де се сервира и леко подмразено във фризера или пък със сладолед.

Това е базовият вариант.

Втори вариант: прасковите може да се пасират с 1/2 или цяла кутийка подсладено кондензирано мляко и да се разреди с вода. Сетне е ясно.

ПИКАНТНИ ТОПКИ ОТ СИРЕНА

 


Това е поредната нерецепта, а просто идея за едно дзверски вкусно мезе - па и знаете, че съм голям любител на сирената - ако на масата няма сирене, все едно, че нищо няма. Същото като за мръФката.

Няма и някакви особени количества за сирената - нещо е от типа "почисти" хладилника от наличните сирена.

Задължително е да се ползват поне 250 грама крема сирене или много добре изцедено кисело мляко, смесено с малко масло.

Другите сирена са наличните - обикновено краве сирене поне 100-а грама, което се пасира заедно с крема сиренето, а другите сирена - кашкавал, гауда, едам, синьо сирене и т.н., които се настъргват отделно.

Настърганите сирена се намачкват на ръка и от тях се оформя малко топче, което се увива с крема сиренето и прави по-голямо топче.

Желателно е да се работи с намазнени ръце.

Готовите топчета се нареждат в чиния върху домакинска хартия.

В друга чиния се смесват идея сол, смлян черен или бял пипер, смлян джинджифил, смляно чили, гранули лук и сушен чесън,кимион.

Количествата и вида на подправките са по желание.

Всяко топче много добре се овалва в тази смес и се подрежда в друга съдина върху кухненска хартия.

След тази процедура чинията заминава в хладилника като хартията всеки ден се сменя, а топчетата се преподреждат.

След 4-5 дни излишната течност е "дръпнала", станали са по-стегнати и могат да се нападат.

П.П. Топчетата могат да се сложат в буркан, да се добавят в него свежи подправки по желание, да се залят със зехтин и да се оставят за няколко дни в хладилника. Стават още по-вкусни.

Зехтинът от буркана сетне просто се прецежда и става идеален за овкусяване на салати, а и не само на тях.

Пробвайте, става страхотно мезе и НАЗДРАВЕ!